‘Škoro strahuje od onoga što dolazi. Neće mu biti lako’ Analitičarka komentira drugi krug: ‘Iznosit će se prljavi veš’

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

“Dolazi neka nova energija i model vladanja treba promijeniti, ali je pitanje na koji način to izvesti. Bit će interesnih borbi i to neće biti lak zadatak”, rekla je za HRT prof. Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, komentirajući rezultate prvog kruga lokalnih izbora.

“Znalo se da ljudi u Zagrebu žele promjene i nove mlade ljude, ali visoki su postoci mnoge iznenadili. Oni koji su sebe već vidjeli na gradonačelničkim pozicijama već počinju s raznim pričama i već su krenuli u kampanju za pobjedu u drugom krugu. Možemo! su bili partneri SDP-u u civilnom društvu i iz toga su se izvukli elegantno i dobili vlastitu popularnost. Nisu vodili negativnu kampanju, obrušavali su se na Bandića i sad su u poziciji pokazati što mogu. U narednim ćemo danima vidjeti kakvi su omjeri onih koji su za i protiv platforme Možemo!”, smatra Leinert Novosel.

Formira se novi front koji smatra da se trebaju preokrenuti brojke

Dodala je i kako Miroslav Škoro prema njenom mišljenju ide na objabjedinjavanje svih onih koji su podbacili u prvome krugu. “To ne znači da će potpora biti prihvaćena, ali znači da se formira front – skupina stranaka i njihovih birača koji smatraju da se u drugom krugu trebaju preokrenuti brojke. To neće biti lako”, dodala je za HRT Leinert Novosel. Boji se i da će u kampanji za drugi krug biti više iznošenja prljavog rublja.

Sinoćnja Škorina poruka bila je poziv na svjetonazorsko okupljanje, naglasila je, ali i dodala da blok koji se pokušava formirati “ima strah od onoga što dolazi”. Taj strah, smatra, možda i ima nekih temelja jer je Zagreb veliki zalogaj i složena priča.

“Tomašević je dobio podršku velikog broja ljudi, išao je široko i bit će uključiv. Ako bude išao korak po korak, mislim da će to već biti dosta”, zaključuje.


Komentari