Skandal u HDZ-u: šef zagrebačkog HDZ-a i predsjednik Skupštine Andrija Mikulić tražio je pola milijuna eura mita za javnu rasvjetu u Zagrebu?

FOTO: Ivan Klindić

Protiv predsjednika zagrebačke Gradske skupštine i šefa zagrebačkog HDZ-a Andrije Mikulića, te dvojice članova Predsjedništva Gradskog odbora HDZ-a, Pere Semrena i Tomislava Kelića, netko je anonimno podnio kaznenu prijavu zato što su navodno tražili 500 tisuća eura od firme zainteresirane za pružanje usluga javne rasvjete u Zagrebu, doznaje Novi list.

Plenković je o tome obavijestio Mikulića koji je sve prenio stranačkim kolegama u zagrebačkom HDZ-u. Pretpostavljaju da je kaznenu prijavu podnio netko tko je uključen u priču u vezi s Odlukom o određivanju poslova javne rasvjete koju je predložio Milan Bandić, a koju je Gradska skupština u ponedjeljak ponovno odbila jer se s njom ne slaže HDZ.

No, sve ima svije strane medalje pa tako postoji i verzija prema kojoj je Mikuliću nuđeno mito. On sam je u tom smislu govorio na nedavnoj sjednici Predsjednštva Gradskog odbora, koje je poništilo zaključak Kluba zastupnika HDZ-a o prihvaćanju spomenute Odluke, nakon što je Bandić pristao ugraditi u nju dva amandmana. Na tom su sastanku, piše Novi list, dvojica prisutnih članova Predsjedništva čak ispričala da je prije četiri godine, posljednji put kad je odlučivano tko će dobiti poslove javne rasvjete, njima ponuđeno po 50 tisuća eura, što su oni odmah otklonili. Međutim, nisu to tada prijavili nadležnim institucijama nego su tek izvijestili jednog tadašnjeg visokog dužnosnika HDZ-a.

Bandić je isprva predlagao da se, kao što je to bilo ranije, posao javne rasvjete nekome dodijeli na četiri godine, uz godišnju naknadu od približno 33 milijuna kuna. Na inicijativu Kluba zastupnika HDZ-a u Gradskoj skupštini kasnije je zagrebački gradonačelnik, ne bez otpora, prepolovio ugovor na dvije godine i smanjio novčanu naknadu za deset posto. Međutim, Predsjedništvo Gradskog odbora je potom iznenadno naložilo Klubu zastupnika da povuče podršku Odluci, što je Bandića toliko isprovociralo da je najavio mogućnost razvrgavanja koalicije s HDZ-om na razini Zagreba, ali čak i u Saboru.

Novi list također doznaje da je Bandić još prošlog tjedna o ovoj situaciji razgovarao s Plenkovićem. Na sve političke činjenice predsjednika Vlade je pismom upozorio Drago Prgomet, predsjednik Kluba zastupnika u Gradskoj skupštini. Detaljno mu je prije desetak dana opisao što se sve događalo u HDZ kad je riječ o toj Odluci. Posebno je istaknuo da mu Mikulić nikad nije obrazložio zašto je Klub zastupnika morao odustati od potpore spornoj Odluci, makar je Bandić popustio. Dakle, Gradska skupština je glasovima velike većine zastupnika odbila Bandićev prijedlog Odluke kojom se određuju uvjeti što ih mora ispunjavati koja želi obavljati poslove javne rasvjete u Zagrebu. No, tom slučaju se ne nazire kraj.


Komentari