SKANDAL PRED IZBORE! Netko širi lažne informacije o kandidatima, MOST upire prstom u Bujanca: ‘On je Škorin glavni propagandist’

Photo: HRT, Ivo Cagalj/PIXSELL

“Podnijela sam kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Radi se o kaznenom djelu utjecanja na birače”, poručila je nezavisna kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt nakon što je prije nekoliko dana otkrila kako se s telefonskog broja 01 314 1505 građanima govori da ne glasuju za nju jer “radi sa Srbima”. Iz tvrtke 4Tel Telekomunikacije koja je u vlasništvu ovog broja za Zagreb.info su odgovorili da su telekom operateri koji svojim krajnjim korisnicima pružaju usluge pristupa Internetu, telefonskoj mreži i televiziji te da ne znaju ništa o ovim prozivkama.

“Međutim, HAKOM je već objavio da se tim brojem koristila tvrtka Akter Public”, rekla je Škare Ožbolt za Jutarnji.

No, nije jedina koja je imala problem s anketarima koji stoje iza ovog broja. Državnom izbornom povjerenstvu u posljednjih su nekoliko dana broj prijavile stranke Jelene Pavičić Vukičević i Tomislava Tomaševića.

Nakon toga iz Izbornog povjerenstva Grada Zagreba Jutarnjem listu su proslijedili odgovor HAKOM-a iz kojeg proizlazi da se tim brojem doista koristila tvrtka Akter Public, koja obavlja usluge oglašavanja u ovoj kampanji za Domovinski pokret i njihove kandidate i kandidatkinje.

“Nastavno na vaš zahtjev utvrđeno je da je broj 38513141505 dodijeljen korisniku Akter – public d.o.o. Remetinečka cesta 9D, 10000 Zagreb OIB: 60260099259”, stoji u odgovoru koji je HAKOM poslao Izbornom povjerenstvu.

No, tvrtka Akter Public dva je puta poručila da se nisu koristili spornim brojem,

“Taj broj nije u našoj numeraciji. Njime se nikad nismo služili. Tražili smo i očitovanje HAKOM-a”, poručili su Jutarnjem listu iz tvrtke.

A iz Akter Publica javili su se HAKOM-u te naveli kako “nisu vlasnici spomenutog broja već da je isti dodijeljen drugoj tvrtki”

“U trenutku prosljeđivanja informacije Izbornom povjerenstvu HAKOM nije imao razloga sumnjati u istinitost podatka o korisniku broja koji nam je dostavljen. S obzirom na sve okolnosti, HAKOM će izvršiti dodatne provjere s operatorom kojemu je broj dodijeljen te, po potrebi, provesti postupak inspekcijskog nadzora”, poručili su potom iz HAKOM-a za Jutarnji.

Sve je komentirao i Most koji tvrdi da “Škorin glavni propagandist Velimir Bujanec već mjesecima vodi prljavu kampanju protiv Zvonimira Troskota”. Kažu da ovo doista nisu očekivali te da razmišljaju o “mogućim pravnim koracima koje bismo mogli poduzeti protiv naručitelja i provoditelja ovih sramotnih ‘anketa'”.

Domovinski pokret ne negira da je Akter Public uključen u kampanju, no, tvrde, zaduženi su za zakup medija.

“Što se tiče činjenice oko tvrdnji HAKOM-a, Akter Publica i brojeva, nemamo nikakvih saznanja, osim medijskih spekulacija koje su dostupne svima. Ova kampanja vjerojatno će biti rekordna po broju što prekršajnih što kaznenih prijava, a sve u svrhu podizanja vidljivosti i uveseljavanja svekolike javnosti. Za razliku od ostalih, kada mi budemo podnosili prijave, one će biti osnovane i potkrijepljene konkretnim dokazima, s vjerojatnim sudskim epilogom. Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe podnijet će u četvrtak kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu RH. Više o predmetu kaznene prijave i počinitelju kaznenog djela otkrit će na konferenciji za medije uoči podnošenja prijave Mlinarić i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić”, poručili su iz DP-a za Jutarnji.


Komentari