SKANDAL KOJEM SE NE NAZIRE KRAJ: Preko osam milijuna kuna već je bačeno u vjetar! Čeka li Zagreb teret od 432 milijuna kuna?!

Foto: FB Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak

Projekt izgradnje novog centra Dječje bolnice Srebrnjak, težak 430 milijuna kuna vrlo je neizvjestan. Stoga Grad Zagreb razmatra mogućnosti da se projekt izgradnje novog centra Dječje bolnice Srebrnjak odgodi za sljedeću EU perspektivu, kako neizvršene obveze ne bi pale na teret Grada.

“Razmatramo sve pravne mogućnosti, razgovaramo s koalicijskim partnerima i državom o budućnosti projekta jer ne možemo dopustiti da taj trošak padne na gradski proračun”, istaknuo je Tomašević o zatvaranju gradilišta u krugu Dječje bolnice Srebrnjak nakon raskida ugovora o gradnji Centra za translacijsku medicinu.

Sve na gradski proračun

Tomašević upire prstom u bivšeg gradonačelnika kao i bivšu upravu Srebrnjaka. Napominje kako je ugovor potpisan još 2019., prije nego li je on preuzeo funkciju. Problem bi mogao nastati jer Europska unija za izgradnju centra plaća gotovo 60 milijuna eura, ali isto tako ako dođe do nepoštivanja rokova, gradski će proračun snositi trošak projekta.

“Projekt je trebao trajati nešto manje od tri godine, do ožujka 2022., a u prve dvije godine realizirano je samo četiri posto projekta”, objasnio je Tomašević.

Čitavu je situaciju nazvao nepodnošljivom, jer kako kaže, zbog kašnjenja od dan-dva izvođač radova je raskinuo ugovor.

Na naše pitanje što će biti s projektom, iz Grada su nam poručili kako razmatraju sve opcije oko budućnosti projekta.

To uključuje i pomoć države, a u kojem će vidu ona biti pružena, ukoliko do nje uopće dođe, ostaje za vidjeti.

Tomašević je rekao kako su od državnih institucija tražili faziranje projekta, no za to nije bilo sluha, što u konačnici znači da se čitav projekt mora dovršiti u cijelosti, odnosno sav teret od 430 milijuna kuna mogao bi pasti na proračun Grada Zagreba.

Vrlo stresna situacija za Grad koji sada na sve načine pokušava postići da se to ipak ne dogodi pa provjeravaju koje su im pravne mogućnosti po pitanju izvođača radova, odnosno Kamgrada, razgovaraju s koalicijskim partnerima i nadaju se da se možda projekt može odgoditi na sljedeću EU perspektivu.

Podrška projektu od strane ministarstava

Kontaktirali smo Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo znanosti i obrazovanja jer nas je zanimalo kako gledaju na čitavu situaciju i postoji li mogućnost da podrže projekt na neki način te jesu li o tome razgovarali s Gradom.

Iz Ministarstva zdravstva su poručili kako podržavaju svaki strateški projekt koji je od interesa hrvatskim građanima.

Međutim, kako je navedeni projekt utemeljio KB ‘Sv. Duh’, čiji se osnivač Grad Zagreb, a provodi ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uputili su nas da se njima obratimo za više informacija.

S druge strane, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu da je od početka projekta “Dječji Centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak” stajalo na raspolaganju institucijama zaduženima za provedbu projekta te je sve njihove zahtjeve i zamolbe rješavalo u najkraćim rokovima pa će tako nastaviti i dalje.

“Naime, država je kroz EU fondove osigurala 432.176.115,93 kuna, ali u provedbi spomenutog projekta nije i ne može sudjelovati, a pogotovo ne može sudjelovati u provođenju javnih nabava i ugovaranju građevinskih radova ili nabave opreme u sklopu navedenog projekta”, pojasnili su nam i uputili nas na voditelje projekta, bolnicu i Grad.

Poručuju kako je Dječja bolnica Srebrnjak javnom nabavom preko Ureda za nabavu Grada Zagreba raspisivala natječaj za radove te samostalno odabrala izvođača radova, ali napominju da je došlo do kašnjenja u provedbi projekta te je Dječja bolnica Srebrnjak zatražila produženje projekta što joj je u travnju 2022. godine odobreno te je Ministarstvo odobrilo produženje projekta do prosinca 2023. godine.

“Jednako kao što je Ministarstvo nakon što bi SAFU odobrio isplate temeljem Zahtjeva za nadoknadu sredstava isplaćivao odobrena sredstva u roku od 24 sata što najbolje pokazuje činjenicu da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja od početka projekta Centra za translacijsku medicinu stajalo na raspolaganju institucijama zaduženima za provedbu projekta te je sve njihove zahtjeve i zamolbe rješavalo u najkraćim rokovima te će tako nastaviti i dalje”, poručuju.

Preko osam milijuna kuna bačeno u vjetar

Iz Ministarstva kažu da što se tiče isplate sredstava u sklopu projekta, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) je Posredničko tijelo razine II koje kontrolira i odobrava sve troškove po projektnim aktivnostima za projekt ˝Dječji Centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak“ te je do sada odobrilo za isplatu ukupno 8.295.802,46 kuna. Sve zahtjeve za sredstvima upućene od strane provoditelja projekta Ministarstvo znanosti i obrazovanja je nakon odobrenja SAFU-a isplaćivalo u roku od 24 sata.

‘Jasno smo definirali koji su naši uvjeti’

Pitali smo vlasnika Kamgrada kako komentira cijelu situaciju i smatra li da država treba ući u čitavu priču. Kamenski nam je potvrdio da je došlo do raskida ugovora, ali kaže da nije na njima kao izvođaču da odlučuju treba li se država uključiti.

Na naše pitanje znači li to konačan prekid suradnje, Kamenski nam kaže da ako država i Grad odluče da projekt ide dalje, da će sjesti s njima za stol jer su oni već jasno definirali koji su njihovi uvjeti.


Komentari