Sindikat biciklista Zagrebu šalje biciklističke staze koje treba hitno popraviti, evo gdje možete prijaviti spornu lokaciju

Daniel Kasap/PIXSELL

Nimalo neočekivano s obzirom na izazove gradskog bicikliranja, Sindikat biciklista nezadovoljan je biciklističkom infrastrukturom u Zagrebu.

Inače, sređivanje biciklističkih staza jedno je od predizbornih obećanja gradonačelnika Tomislava Tomaševića, a Zagreb je, kako smo ranije pisali, uključen i u projekt Tribute, koji između ostalog, želi ojačati Zagreb kao biciklistički grad.

U svojoj Facebook objavi, Sindikat biciklista istaknuo je kako želi pomoći novoj gradskoj Vlasti u preusmjeravanju sredstava u proračunu za iduću godinu. Kako bi se odredili prioritete, pozvali su građane da se jave sa svojim mišljenjem.

“Pozivamo vas da u komentar navedete lokaciju i opišete problem koji postoji na toj lokaciji, a one lokacije za koje utvrdimo da se najčešće pojavljuju u komentarima, predstavit ćemo na idućoj sjednici Zagreb Cycle Unit-a i predložiti Gradu njihovo rješavanje”, rekli su iz Sindikata u svojoj objavi.

Komentatori: Otkud krenuti?

Objava je u trenutku pisanja ovoga članka prikupila 37 komentara, a komentatori su bez problema uočili probleme sa zagrebačkim biciklizmom koje zahtijevaju pozornost vlasti.

“Hm, otkud krenuti… No, evo jedne ideje – je li moguće na zelenom valu gdje je bic staza staviti stupiće da je barem nekako odvojena od auta? Osim što daje osjećaj sigurnosti jer neki voze auto Niki Lauda style, spriječiti će i aute “na 4 žmigavca” koji vrlo često koriste bic stazu za to… Možda i poraditi na reguliranju bic prometa po samom centru jer se ustvari vozimo po nogostupu ako nam je putanja ići Ilicom do Trga (u protivnom ako idemo pravilno moramo zaobilazno Klaićevom, Žerjavićevom, Gundulićevom pa se opet gubi trag bic staze.. ili skroz do Petrinjske pa gore… I tak… Gubimo se po gradu, svi se ljute na nas i ovako i onako… A voziti po cesti se bogami ne usudim…”, rekla je jedna od komentatorica.

Jedan komentator je ustanovio više lokacija koje trebaju pomoć i to kategorizirao ih po konkretnom problemu koji imaju. Tako je identificirao čak devet lokacija gdje treba obnoviti nogostup: Zagrebačka avenija (Dužice-Nova cesta), Slavonska (kod Raketa-Zeleni trg), Ljubljanska: nogostup koji fali kod Bauhausa, Vukovarska (Palača pravde), Vukovarska(Svetice-Ivanićgradska), Horvaćanska (od Domanyja do Haberleove-južno), Avenija Dubrovnik: sve uz Siget i Trnsko, kod Szabe prema rotoru, Selska(Horvaćanski zavoj-Jarunska), a duž cijele Horvaćanske-Ronjgove i Škorpikove, upozorava komentator, nedostaju rubnjaci.

“Označiti mješovitu biciklističko-pješačku stazu na Maksimirskoj od Ravnica do Svetica i na Bolognji u Gajnicama Uspostaviti koridor na B. Filipovića od Zagrebačke prema Selskoj(micanje parkinga) Spojiti dio na Vukovarskoj 58 Spojiti rotor s Laništem i Prekratovom Martićeva,Bauerova,Petrinjska,Gundulićeva…sve sharing ili trake na kolniku
I dalje raditi prijelaze,spustati rubnjake i obnavljati signalizaciju…”, nabrajao je komentator.

Među komentarima su se našli i Vukovarska, točnije dio od križanja sa Držićevom do Strojarske (gdje su nedavno mijenjali cijevi, a područje je ostavljeno raskopano), kao i   Avenija Većeslava Holjevca, odnosno nadvožnjak iznad ranžirnog kolodvora gdje je, upozorava jedan od komentara, “pločnik pun rupa i grbav, a na spustu iz smjera Buzina prema centru je asfalt zgužvan, a smeta i odbojna ograda”.

“Nije nuzno veznao uz infrastrukturu, ali primjedba, definitivno vezana uz biciklisticku traku: krizanja drziceve i branimirove te branimirove i crvenog kriza, semafori su na pritisak gumba, a ako se zakasni sa stiskanjem, cijeli ciklus se ne pali zeleno. Na kriznaju drziceve i branimirove, na svim semaforima. I onda to ne skuze ni biciklisti ni pjesaci i cekaju”, upozorio je još jedan komentator.

Pored konkretnih nabrajanja lokacija, jedna je komentatorica istaknula problem prostora za ostavljanje bicikala kod škola i vrtića.

“Najčešće imaju spirale koje su nabavili iz vlastitih sredstava. Ne kažem da nema volje da se stanje poboljša, već nema dovoljno sredstava”, napomenula je.

I dok je iz prijedloga lokacija vidljivo kako je problema mnogo, jedan komentar opisao je idealnu radnu skupinu za ove probleme.

“Prvo im treba predložiti da u tim koji se bavi ovakvim problemima i rješenjima uzmu nekoliko ljudi koji stvarno, aktivno i svakodnevno koriste bicikle kao prijevozno sredstvo. Takvi će najbolje znati gdje i na koji način treba nešto napraviti, a da učinjeno ima svrhu.
Isto vrijedi i za prilagodbe invalidnim osobama u kolicima, jer tko će bolje znati njihove potrebe do njih samih”, zaključio je jedan od komentatora.

 


Komentari