SENF, FRODO?! Zašto Tomašević ima ove nadimke? Za sve postoji objašnjenje

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Tomislav Tomašević u prvom krugu lokalnih izbora odnio je “glatku” pobjedu te je sada najizgledniji budući gradonačelnik Zagreba. Ne čudi stoga da su oči javnosti uprte baš u njega, a na površinu su isplivale i neke manje poznate informacije – poput one zašto ga zovu “Senf”.

Naime, iako je njegov nesvakidašnji nadimak ponekad bio i predmet sprdnje onih kojima i nije baš drag, 24 sata pišu kako je to jednostavno, skraćenica njegova imena.

Razlog tome nije taj što Tomislav Tomašević voli ovaj gusti začin u obliku umaka nego je puno prozaičniji – on proizlazi iz skraćenice njegova imena, Tomislav, Tommy. Dakle “Senf”. Njemu, izgleda, nadimak uopće ne smeta. Dapače, tako se donedavno i zvao na Instagramu, sve dok nije ime promijenio u puno službenije “tomislavtomaševićhr”.

Osim Senf, zovu ga i Frodo, po liku iz Tolkienove hit mitologije “Gospodar prstenova”. “On se ne da zavesti niti ga fasciniraju pozicije. Uvijek je stabilno na zemlji. To je čovjek koji može izdržati različite vrste pritisaka i snagu vuče iz ljudi koji su oko njega i s kojima se konzultira o svim odlukama”, za spomenuti medij rekao je sugovornik blizak kandidatu za gradonačelnika.

“Tomislav je takav tip koji kad se nečega uhvati, ne miče se dok posao ne završi. Nije čovjek koji bi, primjerice, preuzeo Zagreb, pa onda na sljedećim parlamentarnim izborima ostavio grad. On započeto završava do kraja, karakterno je takav i mislim da je to dobro”, otkriva isti sugovornik.

Javnost ga upoznala prije 11 godina

Podsjetimo, Tomaševića je šira javnost upoznala na današnji dan, 17. svibnja, prije 11 godina, kada je u Zagrebu održan jedan od većih prosvjeda. Stotine Zagrepčana srušile su tada ogradu koju je čuvalo 50-ak zaštitara. Hoto grupa je ogradila Varšavsku ulicu kako bi započeli radove na prilaznoj rampi podzemne garaže na Cvjetnom trgu.

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na čelu prosvjeda, bio je tadašnji predsjednik Zelene akcije  Tomislav Tomašević kojeg danas znamo kao čelnika platfome Možemo! koji je ušao u drugi krug lokalnih izbora za gradonačelničku fotolju s preko 45 posto podrške birača.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

“Rano jutros doznali smo da su u Varšavsku ulicu stigli radnici i počeli izvoditi radove. Odmah smo se okupili kako bismo spriječili taj zahvat u srcu Zagreba”, izjavio je Tomašević na megafon te 2010. godine, kada nitko nije ni slutio da će jednog dana možda baš on doći na čelo grada.


Komentari