ŠEFOVI GRADSKIH TVRTKI VIŠE NEĆE MIRNO SPAVATI? Usklađuje se zakon: Uskoro će svi građani imati uvid u njihovu imovinu

Foto: Pixsell

U Zakonu o sukobu interesa pojavila se jedna novost. Naime, od sad će članovi uprava i direktori poduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, morati objaviti svoje imovinske kartice, dok će Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa biti nadležno za njihovu kontrolu te utvrđivanje skoba interesa.

Osim toga, druga je novost da će se ukinuti zakonska odredba po kojoj je protiv gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića Povjerenstvo otvorilo predmet zbog sukoba interesa u vezi imenovanja članove Nadzornog odbora Holdinga te predsjednika i člana Uprave, bez pradlaganja od strane Skupštine Grada Zagreba.

Navedeni zakonski članak kaže da se imenovanje mora temeljiti na prijedlogu predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave, što kod Tomaševićevog odabira nije bio slučaj, prenosi Jutarnji.

No, prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva, u Zakon o sprječavanju sukoba interesa trebala bi se uvesti još jedna opcija koja bi trebala spriječiti korupciju. Naime, riječ je o uvođenju obveze po kojoj će svaki član Skupštine Grada Zagreba, ali i gradskih te općinskih vijeća u RH, morati objaviti ako posluje s gradom ili gradskim poduzećem.


Komentari