Šef Skupštine za Zagreb.info otkriva da je za vraćanje Titova trga: ‘I to će biti jedna od tema koja će se sigurno pojaviti tijekom mandata’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Novi predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac privukao je veliku pažnju izjavom da će mu jedna od prvih zadaća biti povratak Trga maršala Tita u Zagrebu čega je i sam svjestan. Smatra da je ideologija jako važna te stoji iza mišljenja da se ljudi trebaju vrednovati u okviru povijesnih uloga.

“U društvu treba imati raspravu. Naziv Trga maršala Tita nije promijenjen dobrom voljom tadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića, to je učinjeno na nasilnički način. Da je Bandić to doista želio napraviti, on bi to napravio na početku svoje političke karijere. Kriva je poruka kada netko nešto mijenja zbog oportunizma”, objasnio je Gotovac jučer u emisiji “Nedjeljom u dva” i naglasio da bi o tome građani trebali odlučiti referendumom.

Što o ovoj izjavi misli predsjednik Gradske skupštine Zagreba Joško Klisović, otkrio je za Zagreb.info. On se smatra da bi Josip Broz Tito treba imati svoj trg u glavnom gradu Hrvatske zbog doprinosa našoj državi.

“Ja mislim da svaka osoba koja je dala svoj doprinos za to da Hrvatsku imamo u međunarodno priznatim granicama u kojima ona danas je, zaslužuje da se njezin doprinos prepozna kroz davanje određenog trga, ulice ili nekog drugog toponima koji će se zvati po njegovom imenu”, poručio je Klisović i referirao se na prvog hrvatskog predsjednika.

“U tom smislu, mislim da Josip Broz Tito treba imati svoj trg u Zagrebu jednako kao što sam govorio i da treba ostati i postav bisti, onako kako ih je Tuđman postavio. Prvi hrvatski predsjednik je tamo postavio i bistu Josipa Broza Tita znajući očigledno jako dobro što tom prigodom radi i koji je doprinos Tita hrvatskoj državi. To je i sam Tuđman više puta javno isticao”, izjavio nam je.

Na pitanje kada će preimenovanje Trga Republike Hrvatske doći na red za raspravu u Skupštini, Klisović je otkrio sljedeće:

“Trenutno su nam neka pitanja puno aktualnija, ali i ovo će biti jedna od tema koja će se sigurno pojaviti tijekom mandata. Točan datum nemam”.

Podsjetimo, Trg maršala Tita preimenovao se u Trg Republike Hrvatske, glasanjem zastupnika u Gradskoj skupštini 2017. godine. U rujnu te godine, rasprava o toj točki dnevnog reda trajala je četiri sata, a za tu odluku je glasalo 29 zastupnika, od kojih ih je 20 bilo protiv, a jedan suzdržan. Tadašnji gradonačelnik Milan Bandić pristao je na micanje imena Trga maršala Tita, ali poručio da nitko time ne želi umanjiti njegovu važnost od ’41. do ’45.


Komentari