Šef kina Tuškanac odbio prikazati Kumeka: Grad će ukinuti financiranje, jer će to protumačiti kao politički stav

foto:screenshoot/yt/

Prije nekoliko dana objavljeno je da će se premijera novog Juričanovog filma, Kumek, održati 22. studenoga u kinu SC, a tom prilikom Dario Juričan je izjavio kako ga žalosti “što je zagrebačko kino Tuškanac, naš dugogodišnji suradnik i prijatelj hrvatskog filma, odbilo premijerno prikazivanje”.

Jučer se na Facebooku pak počelo dijeliti i pismo koje je Dario Juričan primio od šefa Hrvatskog filmskog saveza, koji upravlja kinom Tuškanac.

“Uz sve argumente za odobravanje, odlučeno je da je moguća šteta po savez veća nego ukupna dobit. Smatramo da će se projekcija filma u Gradu protumačiti nažalost kao politički stav. Smatramo i da je moguće da se protumači kao kontra djelovanje prema Gradu. Kao što je dosada grad pokazao, time bismo potencijalno ugrozili financiranje od strane Grada, koje nije neznatno i koje omogućava rad kina i saveza. Bilo kakva mogućnost ugroze financija u ovom trenutku je pogubna za kino, a i za savez”, napisao je Tonći Gaćina.

Juričan je tu odluku već ranije komentirao, najavljujući i posebnu akciju: “Zato ćemo 9,99 posto prihoda od nedjeljne premijere Kumeka donirati HFS-u, kako bi Savez mogao neometano nastaviti s radom, bez straha od političkih (ne)istomišljenika”.


Komentari