SDP traži izvanrednu sjednicu zagrebačke županijske skupštine: Nakon USKOK-ove optužnice župan Kožić kao da je nestao

SDP Zagrebačke županije izvijestio je kako je s vijećnicima stranaka Fokus i Most zatražio sazivanje izvanredne sjednice županijske Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o odgovornosti župana Stjepana Kožića zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela. Zahtjev za sazivanje sjednice upućen je predsjednici Skupštine Zagrebačke županije Martini Glasnović (HSS) prošlu srijedu.

STJEPAN KOŽIĆ, Foto: Matija Habljak/PIXSELL

SDP podsjeća kako je prošlo mjesec dana otkad je USKOK pokrenuo istragu protiv Kožića zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti.

Kožić se ispočetka branio da je nevin, ali nakon što je USKOK izdao priopćenje u kojem se jasno navodi da je i prema njima prikrivao kazneno djelo za koje ga se optužuje, župan Kožić je nestao iz javnog prostora i nema ga nigdje zadnjih 30 dana, navodi u priopćenju SDP.

Lagao USKOK-u

Dodaju kako Kožić nije lagao samo USKOK-u već i na sjednicama Županijske skupštine gdje su SDP-ovi vijećnici još u prošlom sazivu u nekoliko navrata propitivali i tražili odgovore u vezi sa spornim računom  i “aferom 13 butelja”, a dobivali su različite odgovore.

“Najprije je na ručku bila ministrica Divjak sa suradnicima, pa nije bila ministrica nego netko treći iz ministarstva, pa kad je Ministarstvo to negiralo odgovor župana Kožića je bio da on ima pravo na reprezentaciju, da bi na kraju u službenom priopćenju USKOKA- vidjeli da je župan Kožić i njima lagao pokušavajući ih prevariti da su na ručku bili članovi županijskog projektnog tima”, rekao je Mihael Zmajlović, vijećnik u Skupštini Zagrebačke županije i predsjednik županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije.

Istaknuo je kako je “afera 13 butelja” samo jedna od 10 velikih afera na koje su upozoravali pa je zbog odgovornosti prema proračunu i ugledu Zagrebačke županije bitno da se o svemu ovome raspravi i na Skupštini.

Kažu kako osim Kožića žele čuti i njegove koalicijske partnere HDZ i HSS koji županu Kožiću čuvaju leđa.

“Beljak je prije lokalnih izbora izjavio kako je Stjepan Kožić ‘najgori, najveći i najdugovječniji politički ljigavac, a onda je par mjeseci nakon toga osigurao Kožiću i HDZ-u većinu u Skupštini Zagrebačke županije”, kazao je Zmajlović. Dodao je kako Beljak  i Glasnović sada šute i nisu osudili radnje koje su župana Kožića dovele do statusa USKOK-ovog okrivljenika.


Komentari