SDP-ovac ODABRAO STRANU! ’Potpuno ukidanje mjere roditelj odgojitelj bila bi katastrofalna odluka’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednik zagrebačke Skupštine u prethodnom mandatu, SDP-ovac Matej Mišić, gostovao je na N1 gdje je govorio o postupnom ukidanju mjere roditelj odgojitelj što je potez koji on, govori, pozdravlja.

Iako ih se uvijek percipira kao oštre konkurente, SDP, tvrdi Mišić, podržava Možemo!, ali ističe i kako SDP nije Možemo! ono što je HDZ bio Milanu Bandiću, odnosno ruke koje će potvrditi svaku njegovu odluku.

Govoreći o samoj mjeri, Mišić se prisjeća 2019. godine kada se u Skupštini raspravljalo o zamrzavanju te mjere. “Kada kažemo ukidanje, to zvuči došta oštro”, govori pa objašnjava da je u najavi zamrzavanje mjere, odnosno nemogućnost javljanja novih korisnika dok će postojeći i dalje ostvarivati svoje pravo.

Potpuno ukidanje?

“To bi značilo da svi roditelji-odgojitelji koji imaju troje ili više djece, koji imaju pravo do 15. godine života najmlađeg djeteta, primati plaću od oko 6500 bruto, imali bi to pravo i dalje. Novi korisnici koji bi se htjeli javiti ne bi imali to pravo”, ističe.

“Potpuno ukidanje bila bi katastrofalna odluka i to nikad ne bih mogao podržati jer četiri i pol tisuće zagrebačkih obitelji odjednom bi ostalo bez prihoda”, jasno će.

Koštala je

I on je govorio o velikom porastu troškova koje je mjera donijela tijekom godina jer s početnih 70 milijuna došla je do pola milijarde. Mišić navodi i kako toliko ulaganje u demografiju nije loše, ali “2016. kada je uvedena mjera, rođeno je 8158 djece, a tri godine kasnije, 69 djece manje. Trošimo 500 milijuna kuna tzv. za demografiju, a rezultata očito nema”, zaključuje.

Ideja je da se taj novac uloži u vrtiće, a navodno se planira i osiguranje besplatnih vrtića. To bi, tvrdi Mišić, za grad bio dodatan trošak, ali “400 milijuna kuna razlike je 10 novih vrtića”.

Naposljetku, govori i da djeca čiji su roditelji korisnici mjere nemaju pravo na vrtić te im je onemogućeno predškolsko obrazovanje. “A što će biti s roditeljima nakon što najmlađe dijete napuni 15 godina? Vratiti se na tržište rada nakon 15 godina, s 50-55 godina nije lako”, pita se potom.

Afere u gradskog upravi

Osvrnuo se naposljetku i na izjave HDZ-ovca Davora Filipovića koji je rekao da ni pokojni Bandić nije proizvodio afere brzinom kao novi gradonačelnik, no Mišić to smatra neusporedivim.

“Proteklih dana i tjedana gledali smo goleme afere koje su ostale od bivše gradske uprave, uhićenja…”, rekao je, ali i dodao da je prerano donositi ocjene. Ipak, mišljenja je i da je odluke o imenovanjima trebalo opreznije donositi jer je nova vlast pod velikim povećalom javnosti.

Komentari