Saša Broz spominje se kao šefica kultnog zagrebačkog kazališta, ali jedna Tomaševićeva izjava ne ohrabruje

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Idućih mjesec dana otvoren je natječaj za ravnatelja Zagrebačkog kazališta mladih, a pored dosadašnje ravnateljice Snježane Abramović, upućeni izvori otkrivaju da je SDP-ova kandidatkinja redateljica Saša Broz, piše Jutarnji.

Broz se prije četiri godine prijavila za ravnateljicu Gavelle, isto kao kandidatkinja bliska SDP-u. Zanimljivo, prije četiri godine za čelo ZKM-a prijavio se glumac Danijel Ljuboja koji nije imao nikakvog iskustva u upravljanju sustavom, a podržala ga je i Urša Raukar iz Možemo! te profesor na Akademiji dramske umjetnosti Goran Sergej Pristaš.

Inače, o kandidatima odlučuje Kazališno vijeće koje je imenovano za vrijeme Bandićeve vlasti, a mandat im istječe u 2022. godini. No, u slučaju da ih nova vlast raspusti ranije, stvari bi se u izboru za ravnatelja mogle promijeniti.

Isto tako, jedan od mogućih razloga odustajanja Saše Broz od Gavelle jest činjenica da će na čelu i dalje vjerojatno biti Dražen Ferenčina s obzirom na to da su na natječaj pristigle svega dvije prijave. Jedan od problema je i spora obnova. Vjeruje se i da će Kazališno vijeće Gavelle također potporu dati upravo Ferenčini.

Da je situacija u zagrebačkoj kulturi zaista neizvjesna, svjedoči činjenica da novca nedostaje. Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ravnateljima kulturnih institucija poručio je da mu je neugodno jer nema novaca za programe te da jedva ima za plaće.

No ono što je možda pozitivno u cijeloj situaciji jest da su ljudi iz struke imenovani u krovno Vijeće za kazališnu djelatnost Grada Zagreba, koje odlučuje o dodjeli novca za javne potrebe u kulturi te bi potencijalno mogli i doći do nekih promjena u ovoj važnoj sferi javnog života. Valja spomenuti i da Ured za kulturu i dalje nema svog šefa jer je aktualna vlast smijenila Milanu Vuković Runjić.


Komentari