Sandra Benčić: Izračunali smo, planiranom dinamikom financiranja, obnova će trajati 200 godina!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Gošća Pressinga N1 televizije bila je saborska zastupnica stranke Možemo! Sandra Benčić. Prokomentirala je, među ostalim, i prihvaćanje amandmana za ugrožene kršćane Marijane Petir, zašto kritizira izmjene Ovršnog zakona te što očekuje od obnove Zagreba nakon potresa.

Amandman za ugrožene kršćane Marijane Petir

“Radi se o tome da je ona dio međunarodne mreže u kojoj ima nevladinih organizacija i europarlamentaraca koji se zalažu za jednu vrstu klerikalizacije u društvu i stvaranju ekskluzivizma. Nije kršćanski pomagati samo kršćanima, pomaže se svakome. Problematična je ta selekcija…”, govori Benčić.

.Porezna reforma

Iz stranke Možemo! predlažu progresivno oporezivanje plaća, a kritiziraju prijedlog porezne reforme vladajućih . Smanjili bi najveće plaće – dodatno bi ih oporezivali. Kaže da više poreznih stopa ima velik broj zemalja EU-a.

“Naš sustav nije pravedan. Predložili smo 4 stope i da prva stopa bude 15 posto. Tako bi se oslobodio dio novaca za one u nižoj i srednjoj klasi, oni s najvećim dohotkom imali bi najveći teret…

Benčić se pita koja je logika da se u Hrvatskoj rad više oporezuje od dohotka.

Obnova Zagreba nakon potresa

Zakon su podržali, a sada treba postaviti monitoring Fonda za obnovu Zagreba, ističe Benčić. Dodaje da su se borili da se poveća proračunski rashod za privatne zgrade.

“Najveći dio onoga što će se dati je iz Fonda solidarnosti EU-a, ta sredstva se mogu koristiti samo za obnovu javnih zgrada… Izračunali smo, ako Vlada tom dinamikom planira financirati, obnova će trajati 200 godina, kako su predvidjeli u proračunu.

Mi se nadamo da će doći do promjene vlasti u Zagrebu i da će se moći osigurati dodatna sredstva za obnovu”, rekla je.


Komentari