‘ŠAKOM I KAPOM’ Evo koliko je milijuna kuna Bandić iz proračuna donirao crkvama. Neke nisu u Zagrebu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ni manje ni više nego 4.7 milijuna kuna uplaćeno je kroz donacije iz proračuna Grada Zagreba vjerskim zajednicama. Radi se o 21 projektu, doznaje Index,  a iznos bi bio veći za pola milijuna kuna da Vijeće Gradske četvrti Podsused-Vrapče nije ove godine odustalo od već izglasanog ulaganja 500 tisuća kuna u uređivanje pastoralnog centra Župe sv. Ivana Bosca.

Iako je metropolu ove godine zadesio razoran potres i “korona kriza”, iznos donacija kroz akte gradonačelnika Milana Bandića je viši nego prošle godine kada je iznosio 4.3 milijuna kuna.

Pa krenimo redom. Najviše se doniralo za obnovu orgulja u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, točnije 750 tisuća kuna. Taj iznos bio je dio proračuna grada Zagreba za ovu godinu, a financiranje je prihvaćeno nakon što je Bandićeva većina u zagrebačkoj skupštini prihvatila HDZ-ov amandman, piše Index.

Nadalje, donirao se novac i izvan Zagreba. Za obnovu oltara Župe Blažene Djevice Marije Snježne, odnosno za svetište svetog Josipa u Karlovcu udijeljeno je pola milijuna kuna proračunskog novca, a donacija je provedena putem Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava. U zaključku koji potpisuje Bandić, objašnjava se da je to “suradnja i partnerstvo na području promicanja ljudskih prava“.

Uređenje Župe sv. Leopolda Mandića te župne crkve Presvetog Trojstva financirano je sredstvima Gradske četvrti Trešnjevka-sjever i Sesvete i to obje s iznosom od 400.000 kuna. Naime, tijela mjesne samouprave samostalno odlučuju o financiranju projekata od društvenog značaja.

Za postavljanje klime Župa B.D. Marije Anđeoske zatražila malo više od 300 tisuća kuna, a crkva sv. Ivana Pavla gotovo 239 tisuća kuna za opločenje okoliša. Župa sv. Mirka tražila je novac za postavljanje videonadzora. Administracija Milana Bandića nije se zaustavila na darivanju novca za zagrebačke i hrvatske crkve, već je donirala i za župnu kuću crkve u Derventi (BiH) i to za sustav grijanja.

Ukupno je tako financiran 21 projekt u ukupnom iznosu od 4.793.995 kuna.

 


Komentari