Saborska zastupnica manjina o muslimanskim osmtnicama premazanima svinjskom masti: ‘Ovo je nakazni čin moralne opačine’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što su u četvrtak u medijima objavljene fotografije oskvrnutih osmrtnica građana islamske vjere, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj pozvala je mjerodavna državna tijela da žurno poduzmu sve radi utvrđivanja činjeničnog stanja i procesuiranja odgovornih za to nedjelo.

Podsjetimo, na Twitteru su u četvrtak objavljene fotografije dviju muslimanskih osmrtnica premazanih svinjskom masti na Borongaju u Zagrebu.

>>> (FOTO) Sramotni čin na Borongaju: Muslimanske osmrtnice premazane komadima svinjske masti

“Danas su brojni internetski portali u Republici Hrvatskoj prenijeli šokantne fotografije koje prikazuju oskvrnuće osmrtnica naših preminulih sugrađana islamske vjeroispovijesti. Kao zastupnica Hrvatskoga sabora u kojem predstavljam i manjinske zajednice s velikim brojem pripadnika islamske vjeroispovijesti, apeliram na sva nadležna državna tijela da što žurnije poduzmu sve nužne mjere i radnje radi utvrđivanja činjeničnog stanja i procesuiranja odgovornih za počinjenje ovog nedjela”, navodi u priopćenju saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine.

Saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj podsjetila je da je u mnogim muslimanskim zemljama diljem svijeta Republika Hrvatska prepoznata kao država u kojoj je muslimanska manjina na najbolji mogući način integrirana u ostatak društva pa ih zato, istaknula je, “počinjenje ovog strašnog svetogrđa ispunjava potpunom nevjericom i razočaranjem.”

“Ovim nakaznim činom moralne opačine je cijelome hrvatskom društvu upućen ozbiljan izazov na koji moramo svi zajedno, kao odgovorni građani, solidarno i civilizirano odgovoriti. Nepoznati počinitelji ovog sramotnog nedjela su, narušavajući mir pokojnika, iskazali potpuni prijezir prema temeljnim pravilima morala i ljudskosti, pa stoga pozivam nadležna tijela da počiniteljima izrekne primjerene kazne koje će u potpunosti odgovarati svrsi generalne i specijalne prevencije kod počinjenja ovakvih djela koja mogu uznemiriti cijelo društvo”, stoji u priopćenju saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj.


Komentari