Sabor HDZ – a u Ciboni: Plenković ušao u dvoranu praćen legendarnom pjesmom iz filma Rocky

FOTO: Ivan Klindić

Nekoliko tisuća izaslanika trebalo bi na XVIII. Općem izvještajnom saboru HDZ-a, koji je započeo u subotu u 11 sati u Košarkaškom centru Dražen Petrović, donijeti novi stranački Statut, kojim HDZ želi demokratizirati i osuvremeniti taj stranački dokument.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izvijestit će o radu stranke između dva sabora, a stranački glavni tajnik Gordan Jandroković o organizacijskom djelovanju i poslovanju stranke.

Novim Statutom HDZ-a, kako je najavljeno u stranci, dijelom će se reformirati i stranačka tijela pa će tako, umjesto dosadašnjeg Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora, HDZ dobiti Nacionalni odbor.

Uz to, HDZ bi trebao imati uži i širi sastav Predsjedništva stranke što bi, tvrdi se, trebalo povećati učinkovitost i brzinu rada.

Predlaže se izravno biranje predsjednika HDZ-a po principu “jedan član – jedan glas”, a tako i njegova zamjenika te četiri potpredsjednika, uveo bi se institut unutarstranačkog referenduma i još neka poboljšanja u funkcioniranju stranke: od transparentnosti financiranja do jačanja teritorijalnih organizacija.

Sadašnji Statut je iz 2000., a u međuvremenu je prošao sedam izmjena i dopuna.

Gosti na HDZ-ovu skupu su predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfred Weber, bugarski premijer Bojko Borisov, te predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predstavnici diplomatskog zbora, braniteljskih udruga, sindikalnih središnjica, znanstvenog, kulturnog, sportskog života, navodi N1. Sabor je službeno otvorio glavni tajnik stranke Gordan Jandroković.

Iza 11 sati u dvoranu je, praćen najvišim stranačkim vrhom i stranim gostima, stigao i premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković praćen pjesmom iz Rockyja ‘Eye of the tiger’

 


Komentari