Roditelji odgojitelji u četvrtak se sastaju s Dolenec: Ukine li se mjera, prijete ovrhama

Foto: Udruga Hrvatska Mati

Nakon odluke Visokog upravnog suda koja je spriječila ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, Udruga Hrvatska Mati najavila je kako će u četvrtak imati sastanak sa zamjenicom zagrebačkog gradonačelnica Danijelom Dolenec.

Sastanak će se održati u Poglavarstvu grada Zagreba u 14 sati te ističu da je dogovoren na inicijativu njihove udruge.

Iz udruge su naveli i kako se osjećaju odlično jer su trenutno u situaciji gdje ne mogu izgubiti. Najavili su, ukoliko odluka suda bude nepovoljna za korisnike mjere, kako će moći tražiti ovrhe

“Zadnjih par mjeseci nas se gledalo sa podsmjehom kada smo ukazivali na naše zakonsko pravo koje imamo temeljem pravomoćnih akata, a to pravo je ovrha nad Gradom Zagrebom ukoliko isti ne isplate primanja korisnicima Mjere roditelj odgojitelj”, poručili su iz Udruge Hrvatska Mati.

Na sastanku će s Dolenec sjesti predsjednica udruge, Ljiljana Dragić, tajnica Sandra Lončar, Adela Abidović iz građanske inicijative “Djeca su budućnost”, a pridružiti će im se, najavljuju, i saborski zastupnik Davor Bernardić.

Nakon sastanka najavljuju i konferenciju u 15 sati ispred poglavarstva.

Dodatno, skrenuli su pažnju i na odvjetnika Martina Sherrija koji je na društvenim mrežama podijelio svoje viđenje trenutne zakonske situacije.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave je konačno potvrdilo stav koji iznosim već mjesecima vezano za tematiku roditelja odgojitelja. Dopis je potpisao osobno Ministar. Ukratko, Grad Zagreb je odlučujući o pravima roditelja odgojitelja odlučio o upravnoj stvari, neovisno jesu li naslovljeni kao zaključci ili rješenja. Kako je u pitanju upravna stvar, svi korisnici imaju prava koja proizlaze iz akata koja im ta prava jamče. Neovisno o odluci Visokog upravnog suda o zakonitosti podzakonskog akta gradska skupštine koja se očekuje, svi korisnici mjere će moći uživati prava koja proizlaze iz upravne stvari koja se odnosi na njih. Prestanak plaćanja naknade roditeljima odgojiteljima iz bilo kakvog razloga će očekivano dovesti do jedne od najvećih ovrha nad Gradom Zagrebom”, tvrdi Sherri koji zastupa neke od roditelja odgojitelja.


Komentari