ROĐEN JE ’96., A SJEDI U SKUPŠTINI! Evo što možemo očekivati od najmlađeg gradskog zastupnika koji je u politici tek godinu dana

Foto: Facebook

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva bio je među najboljima u svojoj generaciji, nakon faksa otišao je raditi u Njemačku. Tamo se zaposlio i pokrenuo svoj startup u kojem je osmislio plovilo za hranjenje riba. U politici je relativno “zelen” – njome se počeo baviti tek prošle godine. On je Lovro Marković, a sa svojih 25 godina postao je najmlađi zastupnik u Gradskoj skupštini.

“Ideja je bila da četvrta osoba na listi za Skupštinu bude netko mlađi tko će unijeti svježinu i predstavljati mladu populaciju u Zagrebu. Stranka je htjela mladim ljudima dati predstavnika”, rekao je Marković za Večernji list.

Upravo to on želi i biti pa je već na prvoj radnoj sjednici potegnuo pitanje stipendiranja studenata iz područja znanosti i tehnologije. Također planira gurati uspostavu brze ZET-ove linije od Studentskog doma “Stjepan Radić” do kampusa na Borongaju te modernizaciju sustava javnog prijevoza.

U fokusu mjera roditelj odgojitelj

U fokusu će mu biti i mlade obitelji, a tema kojom će se najviše baviti jest mjera roditelj odgojitelj.

“Svjesni smo da ta mjera u ovom obliku nije dugoročno primjenjiva. Koautor sam novog modela, koji smo izradili po uzoru na Finsku, prema kojem će roditelji odgojitelji moći raditi na pola radnog vremena i nastaviti primati naknadu u smanjenom obliku. Tako će mladi roditelj moći ostati na tržištu rada, a pridonosit će i proračunu plaćanjem poreza na dohodak i prireza koji većim udjelom financiraju lokalnu samoupravu. S tim prijedlogom pred Skupštinu idemo što prije jer je tema hitna, da ne bi nova gradska vlast tu mjeru ukinula”, objašnjava.

S obzirom na to da se dobro snalazi u svijetu poduzetništva, zalagat će se za poticanje inovacije i gradnju infrastrukture iz područja visoke tehnologije, a nastavit će se baviti i kvartovskim temama.

“OŠ Jure Kaštelana, primjerice, jer se zbog normativa iz Ministarstva obrazovanja gradi škola za 20 razrednih odjeljenja u jednoj smjeni, iako ona ima više razreda. To znači da bi, kad se dovrši, radila u dvije smjene. I sad će Grad prvo napraviti projekt pa će za nekoliko godina, kad se normativi izmijene, ići u novu izradu dokumentacije i pribavljanje dozvola pa dogradnju još četiri do šest učionica. Potrošit će se više, a građani će čekati. Predložit ćemo i reformu mjesne samouprave, da se smanji broj vijećnika po mjesnim odborima i djelomično decentraliziraju ovlasti, po primjeru Budimpešte”, kaže Marković koji će, dodaje, kao Skupštinar biti konstruktivan i pozitivan, a na stol će donositi samo ono što može pomoći svima.

Komentari