Renato Petek, Marko Torjanac i Tihomir Milovac komentirali smanjenje sredstava za kulturu i obrazovanje

FOTO: Dražen Komar

Novim prijedlogom gradskog proračuna smanjila bi se sredstva za kulturu i obrazovanje, dok bi se ona povećala Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, te Gradskom uredu za branitelje. Isto tako, dio novca osigurat će se za sanaciju sjeverne tribine maksimirskog stadiona i za projekt nacionalne bolnice u Blatu.

“Ako proračun uopće prođe, ako ne bude korekcija, bit će smanjena sredstva za stvari koje građane uvelike zanima, a to su kultura i obrazovanje. Dakle 28 milijuna kuna bit će bespotrebno utrošeno za Spomenik domovini i druge stvari koje građanima neće donijeti boljitak i povećanu kvalitetu života. Vjerujem kako ćemo se mi kao opozicija aktivirati i predložiti određene amandmane”, komentirao je Renato Petek iz “Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez”

“Smatram da je to jako loša odluka. Svim subjektima u kulturi, i javnim i neovisnima, davat će se još manje sredstava za program, za koji se i inače odvaja najmanje. To će posebno utjecati na nezavisne projekte, čime se stvara još veća ovisnost o politici, koja će do kraja ušutkati kritički odnos umjetnika prema našoj stvarnosti.Ovo je još jače zaoštravanje kontrole nad umjetnošću, koja i inače postoji”, komentirao je Marko Torjanac, nezavisni Gradski vijećnik i diplomirani glumac.

“Mislim da je to jedna od populističkih mjera kojim se gradonačelnik dodvorava braniteljima, dok kulturnjacima pokazuje da mu nije stalo. Ja nemam ništa protiv gradnje hotela za branitelje, dapače mislim da toj populaciji svakako treba pomoći, ali ne na ovakav neplanirani način. U svojem dosadašnjem mandatu, gradonačelnik je mogao izgraditi barem tri takva hotela, ali nije. Vjerujem da je svima jasno da je ovo dio njegovog populističkog odnosa, on je klijentelista koji pronalazi svoje grupacije tako da ih potkupljuje. Način na koji to on radi je uvijek sumnjiv, to nisu planski zahvati, već su hiroviti i služe mu za vlastitu korist”, komentirao je Tihomir Milovac, nestranački član u Gradskoj skupštini.

Pitali smo ga je li potez povećanja sredstava Gradskom uredu za branitelje želja Milana Bandića da ga podrže u ponovnoj kandidaturi za predsjednika Republike Hrvatske.

“Na predsjedničkim izborima sudjelovao je zbog vlastite samopromocije, on tako opstaje u javnosti. Ovo povećanje sredstava za branitelje su privremene mjere. One su došle u trenutku kada mu je braniteljska populacija okrenula leđa zbog posjeta gospodina Palme. Udruge antifašista ga više ne mogu “smisliti” nakon poteza vezanih uz Trg maršala Tita. On mora vratiti povjerenje tih ljudi i sigurno će im povećati sredstva. Milan Bandić ima moralni problem, ali njegov ego i velika potreba za vlašću su puno jači. On će ući u koaliciju sa Zlatanom Hasanbegovićem, ali kada vidi što je napravio onda se pokušava izvući”, nastavlja gospodin Milovac.

 

Komentari