Renato Petek smatra kako je prošla godina politički bila katastrofalna za sve

Foto; Screenshot/ Instagram

Gradski Zastupnik Renato Petek se osvrnuo na prošlu političku godinu. Komentirao je kako Zagreb propada, a zaustevljena je i borba protiv korupcije. Njegov dopis prenosimo u cijelosti.

“Politički, 2018. godina završila je katastrofalno za građane i birače u Zagrebu i Hrvatskoj, za demokraciju, izborni legitimitet, i to upravo zahvaljujući koaliciji HDZ-a i Milana Bandića i njihovih partnera u Zagrebu. Stoga je ovo izvanredna situacija u našoj mladoj demokraciji! Politička kultura je dotaknula dno.

Što se nekih značajnijih projekata tiče, s obzirom na financijsku moć i sredstva, Zagreb je grad koji se ne razvija, već stagnira i propada. A aktualni gradonačelnik će, s vremenskim odmakom, biti zapamćen kao najgori u povijesti grada. Četrnaest potvrđenih optužnica i ne znam koliko istraga u tijeku dokaz su da sam već sada u pravu.

U Zagrebu se veći projekti realiziraju iznimno sporo, netransparentno, ne ispunjavaju se obećanja, a i ono što se napravi stvara brojne kontroverze i sumnje na namještanje poslova, korupciju i/ili nepotizam. Pogledajte Radničku cestu koja je lani završena – kao da su je zubima gradili, metar po metar, cijelo desetljeće. Listao sam stare brojeve gradskih novina Zagreb.hr. Gotovo da je svejedno koju godinu i broj uzmete, obećanja su ista, problemi isti, realizacija gotovo pa nula. Nema strategije, sustavne brige o gradskim prioritetima i rješavanja problema građana.

 Osim zaustavljene borbe s korupcijom od trenutka kada smo ušli u EU, prošlu je godinu obilježio novi politički trend koji je dodatno pogoršao situaciju – brojni prelasci zastupnika iz oporbenih klupa u vladajuće. U Gradskoj skupštini taj je postotak veći od 10%, u Saboru također. U Zagrebu je u godinu i pol pet zastupnika iz oporbe prešlo u vladajuće te bi se bez njihovih ruku za gradonačelnika danas pripremali za izlazak na izbore. Dakle, većina građana je na izborima rekla da se ne slaže s ovakvim načinom vođenja gradom, no to se premostilo prelascima zastupnika, što je bilo režirano od strane HDZ-a i Milana Bandića. Da su oni protiv te anomalije, osudili bi je pa se to ne bi ponavljalo. Očito je da je cilj i HDZ-a i Milana Bandića vladati i upravljati gradom i državom uvođenjem krnje demokracije praksom koja se normalnom čovjeku gadi, koja je loša poruka za birače jer ih baca u apatiju te rezultira njihovim gubitkom vjere u politiku, što je sve u suprotnosti s onime što bi politika trebala nuditi građanima – služiti im, biti njihov servis.”


Komentari