Renato Petek: ‘Birali ste, plaćajte!’

Foto: Facebook/ Renato Petek

Gradski zastupnik Renato Petek je također komentirao moguće poskupljenje cijena odvoza smeća. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Birali ste, plaćajte! Poskupljenje se moglo očekivati, no tako drastično povećanje cijena uvjetovano je nemarom i nekompetencijama u Gradskoj upravi i Zagrebačkom Holdingu, kao i višegodišnjem pogodovanju privatnim tvrtkama koje zbrinjavaju sortirani otpad. Ovo će biti rijetka prigoda da građani direktno osjete rezultate loše politike koju provodi gradonačelnik Bandić uz svesrdnu pomoć HDZ-a, pa će se sada možda više razmatrati i razgovarati o pravim razlozima poskupljenja:

 1. Loš i neodrživ Plan gospodarenja otpadom koji je prošle godine donijela vladajuća većina u Gradskoj skupštini, prema kojoj će građani dobiti više kanti i vrećica, a naplata će se vršiti prema volumenu i broju odvoza. A jedina „inspiracija“ građanima za sortiranje otpada bit će izbjegavanje visokih kazni. Osim toga, zakazalo se i s informiranjem i edukacijom građana oko razdvajanja otpada na kućnom pragu, kao i radom reciklažnih dvorišta. Krenulo se pod kraj 2018. s planiranjem izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Resniku: bit.ly/2ya20wA

Tu je i dio odgovornosti i Ministarstva zaštite okoliša, te Fonda za zaštitu okoliša u pogledu njihove spore prilagodbe na nove okolnosti i trendove s otpadom u Europi, kao i sporom provedbom sufinanciranja projekata lokalne samouprave.

 2. Privatne, a ne gradske tvrtke upravljaju i održavaju odlagalište Jakuševec, što građane košta više od 60 milijuna kuna godišnje: bit.ly/2ywVh08

Zar je itko sumnjao da su u posao uključene tvrtke g. Penave i g. Pripuza?

3. Većinu ugovora za zbrinjavanje sortiranog otpada ugovorena s privatnima tvrtkama odlukom gradonačelnika. Zbog prvog takvog ugovora gradonačelnik je zaradio optužnicu u aferi Agram, a suoptuženik Petar Pripuz tj. tvrtke iz njegove C.E.Z.A.R. Grupe imaju najviše i najpovoljnije ugovore: bit.ly/2y7BDuA

Samo na poslu prikupljanja plastike ostvaruje se dnevni gubitak od više od 14.000,00 kuna. A Holding nikada u pet godina, od gubitka dozvola, nije zatražio nove kao bi mogao sam zbrinjavati sortirani otpad te ostvarivati prihode na vrstama otpada, npr. papira: bit.ly/2Rtnxs84. Nekompetentnost. S cijelim se sustavom kasni više od desetljeća. A tu je svakako i potpno pogrešna procjena ili nerad gradskih vlasti oko moguće izgradnje potrebnih objekata kao što su sortirnice, skladišta, reciklažna dvorišta, kompostane. A uz kompostanu koja srećom neće biti izgrađena u Brezovici je vezana priča s biootpadom. Sva će domaćinstava dobivati vrećice za biootpad za koji su u gradskoj upravi procjenjivali da će ga moći zbrinuti za 700-900 kuna po toni. Naravno da će cijena zbrinjavanja, opet kod privatnika, ipak biti 2 ili 3 puta viša od planirane.

 5. Uništavanje gradske Čistoće. Čistoća ima ugovor s Gradom Zagrebom za hitne intervencije, čišćenje ilegalnih deponija. Taj se ugovor svake godine sustavno smanjuje, fakture iznad planiranog iznosa ostaju neplaćene. Također Čistoći nije plaćena sanacija ogromnih odlagališta na Savici i Kozari putevima, koji su prošle godine zaokupljali javnost. A tko su profitira, opet i samo privatnici: bit.ly/2y7BDuA

Čistoća već sada ima u prosjeku na broj stanovnika najveći broj djelatnika koji rade s otpadom od svih glavnih gradova EU. A planiraju zaposliti još 400 djelatnika! Gradonačelnik Bandić je u Čistoći u pet godina smijenio 6 direktora, vjerojatno kako bi lakše održao kontinuitet svoje štetne politike oko otpada.

 Sve zajedno dovodi do visokog poskupljenja usluge građanima jer je gradonačelnik Bandić uspostavio kompliciran i skup sustav prikupljanja otpada koji mora provesti Čistoća, a istovremeno isporučio unosne ugovore za zbrinjavanje sortiranog otpada prijateljima privatnicima.”


Komentari