Relković: ‘Nije cilj da pokrpamo oštećenu zgradu, nego da ojačamo sve zgrade, a za to država nema novac’

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Platforma centra stranaka Pametno i Stranke s imenom i prezimenom, koje bi se uskoro trebale i ujediniti u jednu stranku, danas će predstaviti svoj prijedlog zakona o cjelovitoj obnovi Zagreba i okolice kao zasad jedinu alternativu Vladinu zakonu o kojem će se ovaj tjedan raspravljati u Saboru u drugom čitanju.

“Poanta je da se Zagreb mijenja i raste nakon potresa, a ne da sve konzerviramo kako je bilo prije potresa.

Ako neka zgrada prenamjenom tavana može dobiti dozvolu za gradnju još jednog kata, ili da se podrumi pretvore u korisne prostore, ona će dobrim dijelom samu sebe financirati jer će investitori imati interes ulagati i prodavati. To, naravno, neće biti slučaj kod svih zgrada, posebno ne u užem, nego većinom onih u širem centru, zato je nemoguće odrediti omjere sufinanciranja, nego svaku zgradu treba gledati zasebno”, pojasnio je Ivica Relković iz Stranke s imenom i prezimenom, koji je koordinirao izradu njihova dokumenta, piše Jutarnji.

U strankama centra nisu protiv pomoći države i Grada, ali smatraju da ne treba svugdje u istim omjerima sudjelovati u sufinanciranju.

Također, iznijeli su rješenje i za državnu i gradsku imovinu. Naime, u strogom centru grada puno je gradskih prostora i stanova u kojima djeluju različite udruge, političke stranke, a često se netransparentno dodjeljuju. Zašto bi Grad, pitaju se, sada obnavljao te prostore i nastavio s istom praksom, kada oni mogu biti u funkciji privatnih investitora i novih namjena, a umjesto gradskog novca poslužili bi kao sredstvo osiguranja obnove. Ili, nastavljaju, zašto se ne bi sagradila jedna administrativna zgrada na Savi za sva ministarstva i vladine agencije, a prostori u centru grada dali dodanu vrijednost zgradama koje će se obnavljati, koje bi se stavile na tržište i same sebe isplatile.

Relković je dodao i kako ne možemo obnavljati grad misleći da nam se još jači potres ne može dogoditi, možda i u bližoj budućnosti.

Mi ćemo skupo platiti tu obnovu, a ona neće biti temeljita. Prema Vladinoj verziji zakona sve se uglavnom vraća na stanje prije potresa, a nama se može dogoditi i jači potres od 5,5 stupnjeva po Richteru. S druge strane, ako idemo u ozbiljne zahvate, onda treba razmišljati i o zgradama koje sada nemaju crvenu naljepnicu, a istječe im vijek trajanja. Trešnjevka je puna takvih zgrada i njima treba omogućiti obnovu. Dakle, nije cilj da pokrpamo oštećenu zgradu, nego da ojačamo sve zgrade, a za to država nema novac”,  istaknuo je Relković.


Komentari