REDOVNA PRESICA Gradonačelnik o amandmanima: ‘Od njih 38 koliko ih je pristiglo, prihvatit ćemo devet! Većina amandmana oporbe je neozbiljna’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Gradonačelnik Tomašević obilježio je završetak energetske obnove Dječjeg vrtića Hrvatski Leskovac i Doma zdravlja Zagreb Centar – Zdravstvena stanica Remetinec, a nakon toga održao redovnu konferenciju za medije.

Redovna presica

“Na gradski proračun je podneseno 38 amandmana, mogu reći da ćemo prihvatiti 9 amandmana, a od njih je pet SDP-ova, dva su od SDP-a i Možemo, dok je jedan od HDZ-a i jedan od Mosta”, rekao je gradonačelnik.

“Želim podsjetiti da su trenutno tri vrtića u izgradnji i nabave za dva vrtića, no Zagreb Zapad prema popisu stanovništva pokazuju da je ova četvrt posebno rasla i radimo na nizu projekata za vrtiće i škole. Pripremamo za vrtić Sveta Klara, Obrežje, a planiramo i sveobuhvatnu konstrukciju DV Remetinec”, poručila je zamjenica Dolenec i dodala da će se idućih tjedan dana raspisati četiri otvorene pozicije na mjestima pročelnika.

Hoće li doći do povećanja proračuna zbog amandmana?

“Proračun se ne može povećati, format amandmana je da ako negdje povećate, onda negdje morate smanjiti i zbog toga je većina proračuna amandmana neozbiljno i kada bi zbrojili i prihvatili sve ZET-u bi morali uzeti oko 400 milijuna kuna”

“Oko 60 milijuna kuna su povećani ovi amandmani, to su za umirovljenike, branitelje, socijalno ugroženi, a išli su na uštrb tehničkih poslova, informatičke opreme”

Radnici Čistoće najavili prosvjed

“Danas je sastanak uprave sa sindikatima i cijelo vrijeme postoji komunikacija. Radi se o prosvjedu koji je namijenjen za dan prije Gradske skupštine. Kolektivni ugovor se poštuje u cijelosti i voljni smo promjeni tog ugovora. Ignoriranje pregovora bi značilo da nitko s njima ne pregovara, a to nije točno, a danas će biti sastanak”, pojasnio je gradonačelnik.

O lažnim dojavama

“Više puta sam do sada izlazio na terene, mogu samo reći da je istraga u tijeku i vjerujem da će policija naći počinitelje. Ovo nije problem samo Zagreba već cijele Hrvatske”.

Obustava izvršenja mjera RO

“Ne sumnjamo da će naša odluka biti proglašena zakonitom, donijeli smo mjeru koja uzima niz promjena na puno postepeniji period izlaska korisnika iz mjere, mislim da smo u svim aspektima zadovoljili prigovore VUS-a, a u ponedjeljak očekujemo da to neće biti obustavljeno, a prve promjene za korisnike nastupaju u ožujku 2023”, poručila je zamjenica Dolenec.

“Najbolji pokazatelj je i samo donošenje nove odluke u rujnu prošle godine u odnosu na prosinac jer je bilo puno manje prosvjeda i puno manje negodovanja od strane korisnika. Očekujemo da prođe to na Visokom upravnom sudu. 75 posto novca za 16 projekata koji su prošli za EU fondove moramo financirati iz proračuna i zato je ovo bitno”, naglasio je gradonačelnik.

Završetak obnove

Ravnateljica Renata Knez rekla je kako se ovom obnovom puno postiglo i sredilo izvana, a sada se treba poraditi na proširenju kapaciteta, poručila je.

“Projekti su započeti za vrijeme prethodne vlasti i drago mi  je da smo osigurali da se ovo završi, svaki ovaj projekt je povukao jednu trećinu novca iz EU fondova”, poručio je gradonačelnik i istaknuo prednost energetskih ušteda. Ukupna vrijednost investicije je 4,8 milijuna kuna.

 

 


Komentari