Razgovarali smo s majkom koja je napustila karijeru zbog mjere RO, evo iz kojih sektora dolazi najviše korisnika

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Nakon što je prošao i drugi sastanak zbog najavljenog ukidanja mjere roditelj odgojitelj, ovaj puta s gradonačelnikom Tomaševićem, bura i dalje ne jenjava. Majke odgojiteljice se susreću s neodobravanjem većeg dijela javnosti pa smo stoga odlučili provjeriti kakav je presjek korisnika mjere.

Prema analizi koja prati korisnike mjere od 2016. do 2019., a koju je objavio Ured za demografiju, 39,6 posto korisnika mjere ima završenu srednju stručnu spremu.

Najčešće su bili zaposleni u sektoru trgovine, prerađivačkoj industriji i ugostiteljstvu, stoga njihov prelazak na mjeru, osim eventualne želje da se zaista odlučuju na ostanak kod kuće s djecom može ukazivati na svojevrsno traženje sigurnosti s obzirom na plaće koje su u navedenim sektorima te se takav profil korisnika može tumačiti na više načina.

Višu stručnu spremu ima 2,4 posto korisnika, a 4,3 posto korisnika visoku stručnu spremu. S obzirom na prosjek plaće, njima se mjera, gledajući samo financijsku stranu priče, nije pokazala kao idealna prilika.

Napustila karijeru zbog mjere

No, razgovarali smo s mamom koja je karijeru ostavila po strani i odlučila se na majčinstvo, ne zbog novca već zato što je kako kaže, željela sama odgajati svoju djecu, a ne da to čine odgojiteljice u vrtiću i tete čuvalice. Ime joj je Valentina, a za prezime nas je molila da ga ne objavimo jer se već jednom zbog medijskog istupanja našla na linču i prozivkama, što tvrdi, nije bilo ugodno niti njoj niti njenoj obitelji.

Valentina je završila novinarstvo na FPZG-u i promijenila je nekoliko poslova za vrijeme studija, a potom je sreću nakon školovanja našla u marketingu. Imala je stalan posao i kako kaže iznadprosječna primanja. Kada je dobila prvo dijete i kada se vratila na posao bila je suočena sa stalnim bolovanjima. Nedugo nakon toga rodila je i drugo dijete, a tada više nije bila na bolovanju zbog jednog, već zbog dva djeteta.

„Nekom to možda i ne smeta što je skroz na bolovanju, ali ja mislim da to nije fer prema poslodavcu ako si ti tri tjedna mjesečno na bolovanju. Ne razumijem zašto je to toliki problem, ako netko želi ostati doma, ako želi odgajati svoju djecu sam, a ne da to čini netko drugi, onda bi to trebalo i omogućiti.“

Kaže kako joj muž ima dobar posao, ali kako je često na putu i kako je sve bilo na njenim leđima. Onda kada je i treći puta ostala trudna, razmišljala je i donijela odluku da želi koristiti mjeru jer će se jedino tako moći posvetiti djeci u potpunosti.

„Imala sam veću plaću nego mi je sada mjera, ali nisam imala vrijeme s djecom, a to je ono što mi je trebalo. Ova mjera mora biti dostupna svima. Ljudi pričaju samo o Zagrebu, a ne znaju da je ta mjera dostupna roditeljima u Klisu i na Viru. Trebala bi biti dostupna na nacionalnoj razini da se roditeljima da izbor žele li biti s djecom ili žele raditi,“ zaključila je Valentina.

Komentari