Raspudići Uskrs slave s njegovima u Mostaru: Od zelja četvrtkom, posta petkom i obiteljski ručak u nedjelju – u skladu s tradicijom

Foto: screenshot HRT
Foto: screenshot HRT

O obilježavanju Uskrsa razgovarali smo s Mostovom zastupnicom, Marijom Selak Raspudić, koja nam je otkrila da je Uskrs za nju vjerski i tradicionalni blagdan koji provodi s obitelji, a kao i prethodnih, i ove će ga godine proslaviti u muževom rodnom gradu, Mostaru.

Što za Vas predstavlja Uskrs?

Uskrs je svakako najvažniji kršćanski blagdan, blagdan ponovnog rođenja i u ovo proljetno vrijeme s obzirom na sve ono što prethodi samom blagdanu Uskrsa, a to su posljednja večera i križni put, prava je prilika da se svi preispitamo nakon korizmenog razdoblja oko onog što sami možemo učiniti da bi poboljšali sebe i svoje djelovanje i da s jednim novim proljetnim optimizmom očišćeni od grijeha prethodnih vlastitih propusta nastavimo dalje u jednoj novoj milosti i svjetlu s nečim boljim.

Kako obilježavate taj dan?

To je obiteljski blagdan, kao i Božić i u tom duhu ga i obilježavam godinama. S obzirom da smo tokom godine vezani za Zagreb, za Uskrs odlazimo proslaviti ga s muževom obitelji u Mostar, a tamo slavimo u skladu sa svim tradicionalnim običajima, od zelja četvrtkom, posta petkom i onda zajednički obiteljski ručak u nedjelju.

Nisam primjer uzoritog vjernika u smislu da svake nedjelje odem na misu, ali svakako za veće blagdane i kada stignem odem na misu, tako ću i za Uskrs.

Postoje li razlike između Zagreba i Mostara u tradicijskom obilježavanju Uskrsa?

Ne bih rekla da postoje jer je riječ o tradicijskom kršćanskom blagdanu, a u tom smislu tradicija nam je svima zajednička.

Uskršnja trpeza?

Sudjelujem koliko mogu, djevojčica mi je još mala tako da se nisam baš aktivno posvećivala bojanju pisanica, iako ćemo se ove godine po prvi puta u Mostaru pokušati zabaviti time da vidimo kako će prihvatiti, sigurno će joj biti zanimljivo.

Sjećam se iz vlastitog djetinjstva ono što je meni mama radila, a to je rad s prirodnim bojama od ljuske luka pa nadalje, ne ove instant proizvode ili boje koje u sebi imaju tko zna kakve aditive, baš bih ove tradicionalne načine da se jaja ukrase.

 


Komentari