RANJENOM GRADU STIŽE ‘PRVA POMOĆ’ DRŽAVE? Evo što su Tomašević i Plenković dogovorili iza zatvorenih vrata

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Gradu Zagrebu pomoći će Vlada, a na jučerašnjem prvom sastanku novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i premijera Andreja Plenkovića razgovaralo se o teškoj financijskoj situaciji u metropolu.

Vlada će, uz Zagreb, izaći u susret svim lokalnim jedinicama koje imaju problema s likvidnošću, na način da im se omogući obročna otplata nekih dugova prema državi, doznaje Jutarnji. Naime, glavni je grad po osnovi covid-pozajmice i povrata poreza državi ukupno dužan oko milijardu kuna, a otplata oko 750 milijuna kuna trebala bi se produljiti do svibnja 2022. godine.

Na jučerašnjem sastanku dogovoreno je da će se prema Zagrebu ići s obročnom otplatom dugovanja koje Grad ima prema državi te prolongiranju nekih obveza. Prvenstveno se to odnosi na covid-pozajmice, točnije novac koji je država dala lokalnoj jedinici zbog pada prihoda poduzetnika tijekom pandemije, koje će se otplaćivati u naredne tri godine.

Problem je stvorio i ovogodišnja isplata preplaćenog poreza jer se od ove godine mladima vraća 50 posto ili u potpunosti porez na dohodak pa i tu lokalne jedinice ostaju bez prihoda.


U Zagrebu je situacija kritična jer je riječ o ukupnom iznosu od oko milijardu kuna. Ove godine na naplatu stiže dio covid-pozajmice od 429 milijuna kuna iz 2020., a samo od povrata poreza, Grad je ove godine ostao bez 570 milijuna kuna. Prošle godine vraćeno je 320 milijuna kuna poreza, ali ove se godine taj iznos popeo za dodatnih 250 milijuna kuna zbog povrata poreza mladima u svibnju.

‘Ide se u rebalans’

Ako se zna da Grad mjesečno od poreza uprihodi 470 milijuna, to znači da bi trebao vratiti više novca nego što uprihodi od poreza, što ih dovodi u probleme s likvidnošću. Zato je država izdala naputak da će se od 1. srpnja u određenim postocima uzimati iznos od lokalnih proračuna i vraćati u državni proračun kako ne bi došli u blokadu, a sada je pitanje koliko će država izaći u susret lokalnim jedinicama i na koje razdoblje će im prolongirati otplatu beskamatnih pozajmica, piše Jutarnji.

Tomašević je jučer na konferenciji za medije poručio kako je sastanak s premijerom bio konstruktivan, kao i da se ide u rebalans proračuna, ali o konkretnim brojkama nije govorio.

“Očito je da ćemo imati rebalans jer je izvjesno da se on u ovom obliku neće moći izvršiti. Radimo na analizi materijalnih troškova. Proračun će biti manji, a uputa pročelnicima se odnosila na nove javne nabave. U tom smislu ima prostora za racionalizaciju. Idemo prema stabilizaciji”, rekao je gradonačelnik.

Komentari