Puljak: Zakon o obnovi je dodvoravanje građanima pred lokalne izbore

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak gostovala je u Novom danu N1 televizije gdje je između ostalog osvrnula i na Zakon o obnovi Zagreba i okolice.

“Vlada je uputila konačan prijedlog Zakona o obnovi u drugo čitanje. Očekivali smo da to neće biti zakon koji će samo sanirati postojeće stanje nego da će i ulijevati sigurnost građanima da se nakon obnove ovakve stvari neće ponavljati, da će zgrada moći izdržati potres ove jačine. Ali, očekivali smo i da će ovo biti šansa da se Zagreb razvije u jednu europsku metropolu. Sigurno da nećemo glasati za ovaj zakon ako Vlada ne uoči sve one probleme na koje ukazujemo. Podnijet ćemo amandmane, ali čini se da ovaj zakon ima dosta problema. Sama namjera nije iskorak, nego dodvoriti se građanima, umiriti njih i savjest pred lokalne izbore”, kazala je Puljak za N1.

Kritizirala je i rad Nacionalnog stožera koji je dio odgovornosti prenio na lokalne stožere no Puljak smatra da je glavni problem nepovjerenje u odluke stožera.

“Od gradske vlasti za sada nema nekih reakcija, sve je prepušteno lokalnim stožerima. Bilo je nekih odluka u koje se moglo i sumnjati. Sve mjere koje se donose trebale bi biti jednake za svoje građane”, kazala je Puljak.

Posljednjih dana navodi se da bi moglo doći do propisivanja kazni za one građane koji se ne pridržavaju mjere.

Ne bih to podržala u smislu financijski kazni. Treba apelirati na građane i educirati. Danas znamo puno više o virusu nego kad se pojavio. Mislim da se većina građana pridržava odluka. Ako je odluka da se u zatvorene prostore ne može bez maski, onda one koji ne nose maske ne treba pustiti”, smatra Puljak.

O Vili Berošu kao potencijalnom kandidatu za gradonačelnka Zagreba

Posljednjih nekolika dana u fokusu javnosti i medija su Josipa Rimac zbog korupcijske afere te Vili Beroš čiji je razgovor s Dijanom Zadravec procurio u javnost.

“Poučeni dosadašnjim iskustvima ne očekujem neke drastične mjere. Izbijaju afere o načinu funkcioniranja HDZ-a kakvo primjenjuju u praksi već 30 godina. Korupcijske afere ih prožimaju od kada su na vlasti. Znamo da se govorilo o kandidatima za gradonačelnika u Zagrebu, a Beroš je figurirao kao jedan od kandidata i možda to sad više neće biti. Ništa novo od HDZ-a”, poručila je Puljak.

Komentari