Puhovski objasnio zašto je pitanje šefa SDP-a u Zagrebu postalo drugorazredno, ali i tko su favoriti

Foto: Pixsell/Screenshot/Facebook

SDP će uskoro dobiti novog predsjednika zagrebačke organizacije. U utrci je neslužbeno pet imena. Svoju kandidaturu potvrdio je profesor radnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Viktor Gotovac, kao i Aleksandar Gavrilović, jedan od osnivača gaming studija “Gamechuck”. Neslužbeno se spominje i nekadašnja glasnogovornica stranke, PR stručnjakinja Danica Juričić- Spasović, a o kandidaturi razmišljaju i Darko Liović, partner i suosnivač tvrtke Impuls savjetovanje, te gradski zastupnik Matej Mišić.

Tko od ovih kandidata i kandidatkinja ima najveće šanse, a tko je najbolji za stranku, otkrio je za Zagreb.info politički analitičar Žarko Puhovski.

Drugorazredno je pitanje tko će biti predsjednik zagrebačkog SDP-a

“Prvi puta otkad imamo pluralističke uvjete, zapravo je drugorazredno ili trećerazredno pitanje tko će biti predsjednik SDP-a ili HDZ-a u Zagrebu i to je bitna novost. To su potpuno marginalne liste na izborima, odnosno marginalne stranke u glavnom gradu Hrvatske. Ne čini se vjerojatno da bi se to uskoro moglo promijeniti”, smatra Puhovski.

Komentirao je i aktualne kandidate za navedenu poziciju.

Gotovac i Gavrilović su kandidati koji bi mogli napraviti nešto s SDP-om

“SDP ima jednu uglednu i javnosti poznatu osobu u svojim redovima, a to je Viktor Gotovac koji je profesionalno cijenjena osoba i nije se toliko eksplicitno pojavljivao kao aktivist, ali je po njegovim istupima bila jasno da je lijevo orijentiran”, objašnjava analitičar.

“Gavrilović ima brojne formalno pozitivne osobine. Od svojih godina do svoje orijentacije na firmu koja brine za radnike. Meni se čini da su Gotovac i on kandidati koji bi mogli napraviti nešto s SDP-om u Zagrebu, a možda i na nacionalnoj razini”, tvrdi.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Analizirao je i Juričić-Spasović.

“Ona bi mogla biti dobra kandidatkinja zato što SDP-u nedostaje žena. S druge strane, ona je osoba koja je vična javnom istupanju što mnogi političari/ke ne znaju. Međutim, mislim da je njezin problem što ju se percipira kao osobu koja je ograničena na kulturni krug i to da je radila kod bivšeg predsjednika Ive Josipovića koji nije bio jako popularan među SDP-ovcima, pogotovo ne u Zagrebu”, kaže analitičar.

Oni ne dolaze u obzir

Liović i Mišić, po mišljenju Puhovskog, ”ne dolaze u obzir”.

”Jedan je Klisoviću pomagao u kampanji koja je katastrofalno prošla, a drugi se iskazuje kao zastupnik u Gradskoj skupštini, ali ne kao netko tko bi mogao živjeti bez Bandića”, ističe.

Upitali smo ga tko bi od spomenutih kandidata bio najbolji za stranku.

Gavrilović ima najveći potencijal

“Gavrilović i Gotovac su dva najbolja kandidata. Na jednoj strani imate mladost, a na drugoj poznatost i iskustvo. Oni bi mogli nešto napraviti sa strankom u Zagrebu”, smatra Puhovski te otkriva tko je izgledni favorit, a tko ima najveći potencijal.

“Čini mi se da bi nešto više šanse mogao imati Gotovac, ali ovisi o tome koga će vodstvo pustiti u stranku. To su stvari koje su izvan kontrole i teško je odrediti o čemu se sve govori jer ovo vodstvo svaki dan mijenja definiciju članstva. Najveći potencijal ima Gavrilović, ako na tome bude ozbiljno poradio”, zaključuje.


Komentari