‘Prvo ću poslati statičare u sve škole i vrtiće grada’ SDP-ov Klisović komentirao probleme Zagreba i Bandića

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

“Osobno ga nisam poznavao, no mogu reći da je on stvarno obilježio 20 godina Zagreb na jedan svoj način”, rekao je danas Joško Klisović koji je gostovao u  HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2”. No, njegov politički rad ne želi komentirati sve dok se preminuli Milan Bandić ne sahrani.

SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika potom je izrazio sućut obitelji, napomenuvši da se njegova obitelj, prijatelji i svi koji su ga voljeli imaju pravo dostojanstveno oprostiti od njega.

Klisović je također rekao da je istovremeno realist i optimist vezano uz kandidaturu za gradonačelnika Zagreba, a govora je bilo i o o parlamentarnim izborima.

“Tek kad sam vidio iskrenu odlučnost, osobito kod predsjednika SDP-a Peđe Grbina, da je odlučio da će ići do kraja stvarati novi SDP, odlučio sam se na kandidaturu za gradonačelnika”, otkrio je Klisović.

“Izborni poraz SDP-a jasan je, ali pouke smo izvukli i napravili promjene u stranci, gradeći modernu socijaldemokratsku stranku”, dodao je.

Na pitanje je li nezgodno što je na neki način oktroiran kao kandidat, rekao je da je jedini način da se sredi zagrebački SDP bio da se raspusti organizacija odnosno tijela zagrebačkog SDP-a, a u konzultacijama se došlo do njega kao kandidata.

“Mirni čovjek za Zagreb”

Objasnio je da slogan “Mirni čovjek za Zagreb” označava staloženost, odlučnost, a ne paničnost. Nudi koncentriraniji pristup životu, radu i najbolja rješenja. Predlagat će ih, ali bit će u savezu s građanima.

Ako postane gradonačelnik, prvi potez će biti da pošalje statičare u sve škole i vrtiće grada. Gradska uprava ne smije imati tajni pred građanima, ustvrdio je.

Kao kapitalni zagrebački projekt izdvojio je cjelovitu obnovu grada te promet, a prostor tvornice “Gredelj” urbanizirao bi tako da to postane kulturni i sportski centar. Na pitanje ima li plan, rekao je da će se graditi novcem iz proračuna, europskih fondova, u partnerstvu s privatnicima. Za veliki projekt poput Gredelja još nema plan, ali ima za manje projekte poput Jarunskog mosta koji bi trebao stajati oko 300 milijuna kuna, a trebao bi biti financiran europskim novcem 85 % te kroz gradski proračun. Pristupne ceste stajale bi još 300 milijuna kuna. Centar za gospodarenje otpadom je također prioritetni projekt, financirati maksimalno europskim novcem, a bio bi smješten van granica grada.

Rekao je da će se u partnerstvu s Vladom izgraditi sveučilišna bolnica.

Borba protiv korupcije

“Zagreb ima puno veći dug od oko 800 milijuna kuna”, kazao je.

Prvo će suzbiti korupciju, prema analizama 20% gradskog proračuna ide u privatne džepove.

“Proračun će biti transparentan, a na internetsku stranicu moći će se prijaviti svaka i najmanja nepravilnost”, rekao je nazvavši je “internetskom stranicom zviždača”.

Želi građane uključiti u nadzor trošenja sredstava. Grad je prezadužen, a ako suzbije korupciju, kaže, već ima 20% više novca. Naveo je i upravljanje gradskom imovinom te racionalizaciju rada Zagrebačkog holdinga, koji je bio zamišljen kao nešto što treba dati kvalitetniju uslugu građanima, a pretvorio se u mehanizam zaduživanja. Mora se popraviti stanje u proračunu te reprogramirati dug.

Misli da je bolji kandidat od Tomislava Tomaševića, a razlikuje ih životno i radno iskustvo. U gospodarstvu je radio u Transadriji te je bio glavni tajnik Atlantic grupe. Vodio je i jedan fakultet, kao i NGO.

“Ja sam mirni čovjek Zagreba, odlučan da odluke donosim racionalno i mirno”, rekao je SDP-ov as.

Komentari