PRVI MJESEC USPONA I PADOVA: Tomislav Tomašević uzdrmao je Zagreb, prokomentirao sve skupa sa zamjenicima

Prošlo je prvih mjesec dana gradonačelničkog mandata Tomislava Tomaševića, a povodom toga, zajedno sa svojim zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, obratio se javnosti.

Konferencije svakog utorka

Tomašević je na samom početku najavio da će konferencije biti redovite, odnosno svakoga utorka kako bi mogli odgovoriti na sva pitanja javnosti. Korlaet je govorio o obnovi Zagreba istaknuvši da su pregledi oštećenih objekata pri kraju i da je intezivno razgovaraju s ministrom graditeljstva Darkom Horvatom i šefom Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem. Također, oformljeni su mobilni timovi – u Donjem Gradu, Podsljemenu i Gornjoj Dubravi.

‘Energija je dobra, vjerujem da smo napravili dobar zamah”, zaključio je Tomaševićev zamjenik.

Uprava se uhvatila u koštac sa svim problemima Holdinga

Dolenec je govorila o imenovanju nove Uprave kao i članova Uprave Zagrebačkog holdinga i naglasila da se nova uprava uhvatila u koštac sa svim problemima Holdinga.

“Mi smo naslijedili pročelnike koji se ne mogu mijenjati kao što novi premijer sastavlja Vladu. U proteklim danima smo uspjeli razriješiti 10 pročelnika, i u tom smislu želim najaviti da će za pet ureda biti raspisani javni natječaji. Javne natječaje ćemo raspisati krajem kolovoza”, izjavila je Dolenec.

Otkrila je i važnu odluku nove vlasti, a to je smanjenje plaće pročelnika, kao i savjetnika.

“Oni imaju veću plaću nego gradonačelnik. To treba uskladiti”, rekla je zamjenica gradonačelnika i dodala da na stolu i prijedlog smanjenja naknada za viječnike, kao i za članstvo u upravama pod ingerencijom Grada i školskim odborima. Detalje ovog plana predstavit će uskoro, a tvrdi da se radi o uštedama od oko 20 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Nema više skupocjenih auta

Tomašević je govorio o poništavanju natječaja za skupocjene automobile, kao i da će se vozni park smanjiti. Dobili su i prijedlog ušteda od 27 pročelnika, ali nisu zadovoljni s tim. Otkrio je i kolika je bila razlika između prihoda i rashoda.

“Našli smo način da smanjimo od 140 vozila na 40 i, da se našalim, dobro je da smo te aute vratili jer su bili ozvučeni”, kaže.

“Mi Vladi sad imamo za vratiti oko 800 milijuna kuna. To je na taj način samo prividno zatvoren gubitak prošle godine, no to je akumulirani gubitak koji moramo rješavati. Za sve to treba vremena, razgovaramo s državom i to ide dobro. Trebat će nam jedan veći aranžman na jesen “, poručio je.

Kaže i da su oformili radnu skupinu za naplatu potraživanja koje Grad ima prema drugima. U objavljenom Izvješću o primopredaji nalazi se cijela bilanca, a Tomašević ističe da je to dostupno cijeloj javnosti.

“Puno odluka se nije donosilo nakon smrti Bandića, i sve one su nas dočekale u ovih mjesec dana, puno energije je išlo na to”, poručio je,  a jedan od problema bio je ZET-ov prijevoz između Velike Gorice i Zagreba.

Bandiću je plaća bila džeparac

Osvrnuo se i na smanjenje plaća o kojima je govorila Dolenec.

“Prosječne plaće pročelnika se kreću od 20.000 kuna pa nadalje. Moja plaća je 17.400, zamjenicima oko 15.000, posebni savjetnici gradonačelnika imaju oko 18.000, veće nego sam gradonačelnik. Ne znam ni jedan grad koji ima takav sustav plaća. Očito da je bivši gradonačelnik imao sustav prema kojem je njegova plaća bila kao džeparac”, izjavio zagrebački gradonačelnik.

Još jednom je potvrdio da je od 27 pročelnika i pročelnika, njih 10 otišlo.

“Neki su ostali u sustavu, neki su privremeno. Gospodin Jelić će otići isto tako iz Uprave u kolovozu, nazad u zdravstveni sustav. Ključno nam je da to bude tranzicija, a ne revolucija. U tom smislu smo neke ljude ovlastili za potpis umjesto pročelnika, negdje imenovali v.d. pročelnika. To je tranzicija koja će trajati”, objasnio je Tomašević i dodao da ne žali zbog načina na koji je postavio ljude.

Nisam nikome obećao funkciju nakon izbora

Komentirao je i prijavu od strane Povjerenstva za sukob interesa.  Kaže da prema Zakonu o trgovačkim društvima ne postoji funkcija vršitelja dužnosti. Rad Povjerenstva poštuje i ističe da će predati svu dokumentaciju, ali da misli da je dobro da se taj članak izbriše iz Zakona.

“Ja nemam nikoga kome sam obećao neku funkciju nakon izbora”, istaknuo je Tomašević i dotaknuo se donacija.

“U tom smislu mi je nevjerojatno da stranke koje su prijavile 0 kuna donacija, nego su one išle raznim putevima, pa prvo u stranku da se ne vidi, ja ne vidim takav sustav. Nema osobe kojoj sam išta obećao nakon izbora. Ne želim uopće na taj način upravljati gradom, to je praksa drugih stranaka”, zaključio je.

Ovdje gore se nalazi bijeli salon koji je bio ozvučen

Odgovorio je na pitanje po čemu se njegova vlast razlikuje od one Bandićeve.

“Ovdje gore se nalazi bijeli salon koji je bio ozvučen, to je dio mog ureda, a Uskok tvrdi da tu nošeno mito od 50.000 eura za samo jedan slučaj. I sada to uspoređivati s ovim slučajevima. Vidim da je oporba već počela, HDZ uspoređuje.  Javni natječaj za tri člana uprave Holdinga nikad nije bio raspisan u vrijeme Bandića. Sad ide i natječaj za pročelnike”, objasno je Tomašević.

“Ima pročelnika s plaćom znatno većom od 20.000 kuna”, otkrio je nevjerojatan podatak.

Kaže i da mu je jedna osoba prijetila na društvenim mrežama, kao i da dalje na posao dolazi biciklom, bez policijske zaštite.


Komentari