PRVA GODINA NA ČELU SKUPŠTINE! Klisović otkriva s čime je zadovoljan, što se moglo bolje te stigne li se baviti sportom

Joško Klisović (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Na konstituirajućoj sjednici Gradske skupštine održanoj 17. lipnja 2021. godine, za predsjednika Gradske skupštine izabran je Joško Klisović, zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske. Povodom prve godišnjice na čelu Skupštine, s njim smo napravili intervju.

Pitanje: Kako ste zadovoljni dosadašnjim radom Skupštine?

Odgovor: Prije svega dopustite mi da kao predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba pozdravim ovu Vašu ideju o serijalu razgovora s gradskim zastupnicima. O Gradskoj skupštini uglavnom javnost čuje jednom mjesečno kada održavamo sjednicu, no rad Skupštine mnogo je više od toga. Zasjedanja odbora, primanje građana, udruga, obrtnika, tvrtki, svih zainteresiranih dionika, odgovaranje na upite, rješavanje problema koji su u djelokrugu Gradske skupštine, međugradska i međunarodna suradnja, suradnja s gradonačelnikom te mnogi drugi poslovi dio su svakodnevnice u Skupštini. Dosadašnji rad je obilježen upravo nizom poslova koje sam maloprije nabrojio, pa mogu reći da sam zadovoljan iako ponekad broj obveza premaši očekivanu satnicu. No, to je moj posao i radim ga kao i sve do sada – najbolje što mogu u zadanim okvirima.

Pitanje: Jeste li zadovoljni suradnjom s platformom Možemo?

Odgovor: Unatoč povremenim natpisima u medijima, suradnja s Možemo je konstruktivna i sadržajna. Potpuno je jasno tko za koji dio posla odgovara i to nam je vodilja u radu. Za odluke koje su u nadležnosti gradonačelnika, on se s nama konzultira, mi mu kao koalicijski partner kažemo što mislimo, ali njegova je zadnja i on snosi odgovornost za posljedice svojih odluka. Broj odluka koje dnevno donosi je velik te stoga od njega tražimo da nas informira o najvažnijima. Kod odluka koje donosi Skupština konzultacije su intenzivnije i takve odluke se ne stavljaju na dnevni red i ne usvajaju bez suglasnosti SDP-a. Mjesta boljoj i kvalitetnijoj suradnji naravno ima i tome treba težiti s obje strane. Posebice se to odnosi na pravovremenost i cjelovitost informiranja o važnim temama te o promišljanjima prije nego što se odluke počnu oblikovati. Kao i u svim odnosima između dvoje partnera, i u ovom odnosu postoje različiti stavovi, metode, iskustva, no cilj nam je isti – boljitak građana Grada Zagreba. Ušli smo u ovo otvorena srca, pozitivno i iskreno, što su građani prepoznali, a na nama je da taj početni elan zadržimo unatoč svim preprekama na koje nailazimo.

Pitanje: Koji je po Vama najveći uspjeh Skupštine do sada u godinu dana od kada ste predsjednik?

Odgovor: To što Skupština dominantno funkcionira kvalitetno i konstruktivno. Oporba, kao i svugdje, odrađuje svoj dio posla glasno, a vladajuća koalicija svoj, staloženo i racionalno. Oboje djeluju u okvirima političkog fair-playa. Doduše, bude tu i povremenih iskakanja, ponekad i ružnih, ali uz pomoć kolega iz oporbe i vladajućih brzo stvari vratimo gdje bi trebale i biti.

Značajan uspjeh Skupštine je i njezina stabilnost, uključujući i konsenzus o mnogim pitanjima važnim za građane. U ovim reformskim vremenima, da bi se donosile odluke u interesu građana ovoga grada, uzimajući u obzir političke i interesne različitosti, potrebno je mnogo umješnosti, mudrosti i mirnoće da bi se došlo do zadovoljavajućeg rezultata. Samo stabilna vlast, funkcionalna koalicija i konstruktivna oporba mogu donositi ispravne odluke koje su potrebne kako bismo Grad ponovno doveli tamo gdje mu je i mjesto – na najvišu moguću poziciju na ljestvici kvalitete života građana.

Pitanje: Što se moglo bolje napraviti?

Odgovor: Općenito smatram da je potrebno poboljšati i intenzivirati komunikaciju, i to kako s građanima, tako i s političkim strankama te medijima. Više razgovora u pravo vrijeme i na vrijeme o temama koje su bitne za građane. I mi u koaliciji trebamo više poraditi na tome. Nije dovoljno s građanima komunicirati putem savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, već svim drugim načinima poput razgovora, uključivanja, tj. participacije u davanju prijedloga, traženja rješenja ali i donošenja odluka. Da smo drugačije komunicirali neke teme, možda do nekih problema ne bi ni došlo ili bi možda bili jednostavniji za rješavanje. U svakom slučaju, pred nama su još tri godine, proračun koji će uskoro biti konsolidiran, što u konačnici znači da ćemo imati daleko bolju vidljivost kroz brojne razvojne programe i projekte koje ćemo pokrenuti.

Pitanje: Što očekujete da ćete postići u daljnjem radu?

Odgovor: U daljnjem radu očekujem razvoj Grada jer će faza konsolidacije financija i upravljačkih struktura biti iza nas. Vjerujem da će sinergijom nas i građana Grad zasjati u novom sjaju. Imamo odličnu priliku od EU fondova do vlastitih mehanizama učiniti ovaj grad ljepšim i boljim mjestom, urediti ga, obnoviti i pokrenuti tržište, privući novi kapital, mlade, obrazovane zaustaviti od iseljavanja i stvoriti im uvjete za rad u vlastitom gradu. Stvoriti grad u kojem od rođenja do kraja svojega života želiš živjeti jer možeš realizirati sve svoje životne planove. Ukratko – stvoriti grad sretnih i zadovoljnih ljudi. U tome očekujem konsenzus svih nas političara neovisno o strankama i svjetonazorima. Naši građani to zaslužuju. Jednostavno, postoje pitanja koja nadilaze stranke, boljitak Grada Zagreba treba nam svima biti prioritet.

Pitanje: Kako ste se snašli u ulozi predsjednika?

Odgovor: O tome kako sam se snašao u ulozi predsjednika treba pitati druge. Radio sam na mnogo odgovornih mjesta, borio se za ovu državu i ovaj grad na različitim pozicijama, tako je i s ovom. Biti predsjednik Gradske skupštine iznimna je čast, ali i velika odgovornost, i tu dužnost zaista obnašam s dužnom pažnjom i potpuno predano. Dani su mi ispunjeni obvezama, i to vrlo različitim obvezama pa me ponekad potpredsjednici ili zastupnici kao izaslanici predstavljaju na raznim događanjima ili sastancima. Građani, udruge, tvrtke su iznimno zainteresirani za rad, muče ih različiti problemi pa ih nastojim saslušati i pomoći koliko mi to moje nadležnosti dopuštaju. Osobitu pažnju posvećujem i međugradskim i međunarodnim kontaktima koja je zamrla u doba pandemije, kako bi Grad implementirao najbolje od već iskušanoga u ostalim europskim gradovima, jer kasnimo u dosta toga i nemamo taj luksuz da možemo eksperimentirati. Građani od nas očekuju brza, učinkovita i kvalitetna rješenja.

Pitanje: Imate li i dalje vremena za bavljenje sportom od kada ste postali predsjednik Skupštine?

Odgovor: Mislio sam da ću se uspjeti baviti sportom istim intenzitetom kao i dosad. No problemi Grada su veliki i zahtijevaju vrijeme i velik angažman. Prioriteti se znaju – Grad je na prvome mjestu. Tako da triatlon kojim se bavim ne stignem trenirati kao prije, no sportaš u meni se buni pa svaki slobodan trenutak uhvatim za kraći trening. Sport nas gradi kao osobe, udara čvrste, zdrave temelje za mnogo toga i zato mi je jedan od prioriteta razvoj sporta u Gradu Zagrebu, poboljšanje sportske infrastrukture te otvaranje dvorana svoj djeci koja se žele baviti sportom. Želim da ovaj grad bude zdrav grad, a za to su nam potrebni zdravi temelji. Jedan od njih je svakako i sport.

Komentari