PROSVJED ISPRED GRADSKE UPRAVE: ‘Zagrebu je potrebna temeljita debandićizacija, izađite na izbore’

Photo: Zelena Akcija

“Zagrebu je potrebna temeljita ‘debandićizacija’ te aktivna demontaža klijentelističke mreže koja se uvukla u gotovo sve elemente upravljanja Gradom. Građani i građanke imaju jedinstvenu priliku to napraviti na izborima u svibnju”, poruka je Zelene akcije čiji su se članovi u subotu okupili ispred zgrade Gradske uprave i poručili da je nužno je napraviti radikalan odmak od takvog sustava te kreirati novi u kojem će se istinski voditi briga o potrebama građana i građanki, a ne o interesima ortaka.

“Akteri ovog nadstranačkog sustava i dalje donose sve bitne odluke u Gradu. Neki koji pretendiraju zauzeti njihova mjesta za sobom vuku ljude koji su svih ovih godina bili manje vidljivi krakovi iste te mreže koja je razarala grad”, dodaju.

Prosvjednu je akciju organiziralo 10-ak udruga i građanskih inicijativa koje su se godinama suprotstavljale politici Milana Bandića. Ujedno su najavili kako će pod sloganom „Dosta je! Izađi na izbore!“ u narednom periodu organizirati još akcija s ciljem pozivanja ljudi da na izborima sruše postojeći sustav i Zagrebu osiguraju potreban zaokret.

Danas su to simbolički prikazali poslagivanjem i zatim rušenjem 25 velikih domino ploča s pojmovima poput korupcija, klijentelizam, pogodovanja, kaos sa smećem i drugim elementima svojstvenim sustavu upravljanja koje je kreirao pokojni gradonačelnik.

“Pod tom mrežom, Zagreb je postao oronula sjena grada kakav je mogao i trebao biti. Neadekvatan način prikupljanja i naplate otpada rezultirao je divljim odlagalištima i zatrpanim kontejnerima. To je stvorilo povod za sklapanje štetnih ugovora s privatnim tvrtkama gdje periodički dio tog otpada izgori u velikim požarima, a tvrtke zarađuju goleme novce umjesto da na sirovinama zarađuje Grad. Istovremeno, brdo smeća na Jakuševcu sve više raste bez ikakvog plana za rješavanje kaosa u sustavu gospodarenja otpadom. Zamjene zemljišta, pogodovanja u izmjenama GUP-a, divlja izgradnja te namještanje poslova uvijek istim tvrtkama postali su sastavni dio zagrebačkog urbanizma”, navode aktivisti.

Smatraju i kako gomilanje prometnih problema bez ikakve vizije njegova rješavanja, propadanje mostova i izostanak ulaganja u izgradnju tramvajske mreže rezultirali su gušenjem zagrebačkih prometnica i onečišćenjem zraka ispušnim plinovima iz prometa. Uz to, godinu dana od potresa, navode, predvodnici Gradske uprave uglavnom ne nude nikakva rješenja za obnovu, nego mlako prebacuju odgovornost na Vladu s kojom su cijelo vrijeme interesno povezani.

“Novi sustav upravljanja gradom treba omogućiti građanima da sudjeluju u oblikovanju svojih kvartova i kreiranju sadržaja, sačuvati parkove, druge zelene površine i potoke te više uvažavati njihove potrebe pri izradi prostornih i urbanističkih planova. Svi stanovnici moraju imati kvalitetne komunalne usluge. To je osobito važno u sektoru gospodarenja otpadom kojeg je potrebno radikalno poboljšati, konkretno, povećati količine odvojeno prikupljenog i recikliranog otpada. Nužno je početi rješavati i prometne probleme te konačno dati stvarnu prednost javnom prijevozu”, objašnjavaju.

Današnju akciju izveli su ili je podržavaju predstavnici Zelene akcije, Prava na grad, UZOR-a, Udruge građana Siget, Vestigiuma te inicijativa Zagreb te zove, Samoborček, Spasimo potok Črnomerec, Knežija brani park, Vratite magnoliju, Savica za park, Zeleni Vrbani, Za bolje sutra – za Borovje te Inicijativa za spašavanje potoka Kustošaka.

 


Komentari