Progovorio je šef zagrebačkog SDP-a: ‘Ne da mi je odbojna koalicija s HDZ-a, nego je ne mogu ni zamisliti’

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u subotu je ocijenio nemogućom veliku koaliciju SDP-a i HDZ-a te dodao da HDZ “u svakoj varijanti treba otići sa vlasti”.

“Ne da mi je odbojna koalicija s HDZ-a, nego je ne mogu ni zamisliti”, odgovorio je Maras na zamolbu novinara da komentira izjavu potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da velika koalicija sa SDP-om ne dolazi u obzir.

Maras je rekao i da HDZ mora proći čišćenje, čišćenje od koalicije s zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovom strankom, korupcijsko držanje četiri godine “na žetončićima” u Hrvatskom saboru. “HDZ zbog toga mora u opoziciji provesti nekoliko mandata”, dodao je.

“HDZ treba u apsolutno svakoj varijanti otići s vlasti, a SDP mora dobiti povjerenje građana kako bi napravio korjenite promjene”, ustvrdio je.

Na pitanje treba li uvesti sigurnosne promjene i kako bi SDP to regulirao, Maras je

Podsjetio je kako njima provjere za Glavnog državnog odvjetnika ili ministre nisu trebale jer nije bilo takvih skandala.

Predložio je HDZ-u da provjeri s kojim kandidatima ide na određene dužnosti. “Kako premijer ne zna koga predlaže za Glavnog državnog odvjetnika? Kako ne zna koga predlaže za ministra u vladi? To su isprike za korumpirane”, kazao je Maras. Tražiti provjere ljudi nakon što je otišlo 14 ministara i Glavni državni odvjetnik – to je isprika za korumpirane i neuspješne, dodao je.

Vezano uz članstva u pojedinim udrugama, Maras drži da – ako se netko bavi lobiranem za članove svoje udruge – ne može se baviti javnim poslom. Ustvrdio je i da je HDZ organizacija koja se bavi lobiranjem za interese svojih članova i interesnih skupina, kao i zagrebački gradonačelnik Bandić i njegova stranka. “To su pandani u političkim strankama masonskim ložama”, ocijenio je Maras.

Na pitanje koje je stajalište SDP-a o radu nedjeljom, poručio je da se ne može zabraniti rad nedjeljom jer taj dan trebaju raditi policija, javne službe, bolnice i sl. Ključnim drži da se taj rad mora platiti toliko da se ljudima kompenzira rad nedjeljom. Također, plaćanje rada nedjeljom treba biti i takvo da destimulira one koji tada rade samo radi većeg profita.

Maras je rekao i da SDP ima po tom pitanju svoja rješenja koja će predstaviti.

Zamoljen za komentar o tome što 11 tona otpada na Žitnjaku nitko ne čuva, Maras je rekao da je pitanje gospodarenja otpadom, ne samo na Žitnjaku, kritično. Upozorio je da se u Zagrebu ne gospodari otpadom i da je grad neuredan što treba promjeniti.


Komentari