PROBLEM ODVOZA OTPADA? Korlaet: ‘Razmišljamo o kompenzacijskim mjerama za građane’, Dolenec najavila raspisivanje natječaja za dvije važne pozicije!

Danijela Dolenec i Luka Korlaet (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Zamjenici gradonačelnika grada Zagreba Danijela Dolenec i Luka Korlaet, u Gradskoj upravi održali su redovitu konferenciju za medije na kojoj su predstavili planove za Masarykovu i raspisivanje novih natječaja. Također se govorilo o problemu odvoza otpada, upisima u vrtić i dr.

O biciklističkim stazama i pješačkim zonama

Korlaet je predstavio plan izgradnje pješačkih zona, najavivši da će njihovo širenje i uređenje biti visoko na listi prioriteta. Za prvu od njih, Staru Vlašku, ustvrdio je kako je dobiven ugodan prostor, a uskoro će biti raspisan natječaj za njezino trajno preuređenje, zajedno s Draškovićevom i Martićevom ulicom.

“Želimo se odmaknuti od autocentričnog grada i voljeli bi smo privremeno, kao pilot projekt zatvoriti istočni dio Masarykove ulice i provest ćemo istraživanje kako će to utjecati na građane”, otkrio je Korlaet.

Također je rekao da imaju velike planove po pitanju razvoja biciklističkih staza u Zagrebu.

“Želimo da ona bude cjelovitija i atraktivnija”, istaknuo je.

Dolenec je najavila iduću Sjednicu Gradske skupštine koja je zakazana za 12. srpnja i najavila predstavljanje strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom za  razdoblje od 2022. do 2025. godine. Također je najavila raspisivanje dva nova natječaja na rukovodećim pozicijama u četvrtak 30. lipnja.

Novi natječaji

“Raspisujemo dva nova natječaja, jedan je za pročelnika/icu Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, a drugi je za zamjenika pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Ovo je ujedno prvi puta da raspisan natječaj za zamjenika”, izjavila je Dolenec i pozvala sve zainteresirane i kvalificirane kandidate da se jave.

Problem odvoza otpada i ilegalni deponiji

Na pitanje novinara o ilegalnim odlagališta otpada i smanjenom odvozu otpada, Korlaet je naglasio da su u potrazi za 50 novih vozača Čistoće te da je taj natječaj u tijeku.

“Svjesni smo problema ilegalnih odlagališta i to rješavamo pojačanim nadzorom. Riječ je o deponijima koji zaista ugrožavaju kvalitetu života”, istaknuo je.

“Razmišljamo o kompenzacijskim mjerama za građane kako bi im se odužili i stimulanse  za djelatnike, uz bolje ekipiranje i nabavku novih vozila riješit ćemo ovaj problem u skorije vrijeme. Do kraja ljeta”, dodao je.

Otkrio je i da se kreće sa ugradnjom podzemnih spremnika.

“Boksevi su rješenje za novije dijelove grada. Svjesni smo svega”, kazao je Korlaet i otkrio da je predano oko pet tisuća zahtjeva za pregled lokacija i da je obavljeno.

Vozila Hitne pomoći

Na pitanje je li Zagreb spreman za povećane intervencije zbog toplinskog vala, Dolenec je poručila da jesu i da ima dovoljan broj vozila te su uložili u defibrilatore.

“Sve je pod kontrolom, znate da je bila nabava vozila. Vodimo računa da sva oprema bude dostupna”, naglasila i najavila da će unutar dva tjedna obnoviti vozni park Hitne pomoći sa 42 vozila, a bit će nabavljeno i 40-ak defibrilatora.

Što je s upisima u vrtiće?

Govorilo se i o nedovoljnim kapacitetima u vrtićima.

Dolenec je rekla da će cjelovitu informaciju o dodatnim upisima u vrtiće imati kroz 15 dana.

“Uveli smo univerzalnu dostupnost i tijekom pedagoške godine imat ćemo otvorene nove kapacitete prenamjenom, a i planirana je izgradnja novih vrtića. Pedagoška godina koja je ispred nas, popravit će situaciju. Važno je naglasiti da Grad subvencionira i vjerske privatne vrtiće, obrte dadilja i sve elemente odgojnog procesa. Smatramo to prioritetom za nadolazeću godinu”, odgovorila je Dolenec.

Podsjećamo, gradonačelnik Tomislav Tomašević nije bio na presici jer je pozitivan na koronavirus.

Odmah po razvijanju simptoma jutros, gradonačelnik je napravio kućni test koji je bio pozitivan te je otkazao sve današnje društvene obaveze. Gradonačelnik Tomašević od početka pandemije do sada nije bio pozitivan na Covid-19 niti je bio u samoizolaciji, a cijepljen je s tri doze. Gradonačelnik ima lakše simptome, te će sljedećih dana raditi od kuće, izvijestili su iz Grada u petak.

Ovo je ujedno bila prva redovita konferencija bez Tomaševića.

Komentari