‘PRLJAVA KAMPANJA DOSEGLA VRHUNAC’ Tomaševićeva ekipa odbrusila Domovinskom pokretu zbog kaznene prijave

Foto: Tomislav Tomašević

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe na današnjoj je konferenciji za medije izvijestio da je podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv stranaka Zagreb je naš! i Možemo! kao i protiv kandidata za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića zbog postojanja sumnje da su počinili prekršaje nedopuštenog financiranja političkih stranaka i kandidata.

Nije dugo trebalo da stigne reakcija od prozvanih. Sandra Benčić, koordinatorica platforme Možemo! i Urša Raukar, koordinatorica platforme Zagreb je naš! poručile su kako je “prljava kampanja dosegla vrhunac”.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Možemo! i Zagreb je NAŠ! se financiraju sukladno svim hrvatskim propisima i financijski izvještaji ovih stranaka su svake godine dobili pozitivno tj. bezuvjetno mišljenje Državne revizije RH i ti su izvještaji svima javno dostupni. Odlučno odbacujemo tvrdnje da se rad političkih stranaka Možemo! i Zagreb je NAŠ! na bilo koji način financira iz inozemstva.

Nakon plaćenih oglasa s lažima o kandidatu Tomislavu Tomaševiću ovih dana je prljava kampanja za lokalne izbore u Zagrebu dosegla svoj vrhunac. Prošli tjedan smo dobili stotine prijava građana kako neka agencija provodi “anketu”, a zapravo koristi priliku da blati i iznosi laži o kandidatu Tomislavu Tomaševiću. Još 5. svibnja smo to prijavili Državnom izbornom povjerenstvu. Ovaj tjedan se ispostavilo da su slično iskustvo doživjeli svi kandidati osim Miroslava Škore, a na kraju je i objavljeno od strane HAKOM-a da je telefonski broj s kojeg se organizirano događaju pozivi građanima koristi tvrtka Akter – public d.o.o., a upravo je tu tvrtku za ovu kampanju unajmio Domovinski pokret.

Da bi se skrenula pozornost javnosti s te činjenice, danas je Stipo Mlinarić kao saborski zastupnik Domovinskog pokreta podnio prekršajnu prijavu protiv kandidata Tomislava Tomaševića, Možemo! i Zagreb je naš! samo 36 sati prije predizborne šutnje. Sam pogled na sadržaj prekršajne prijave pokazuje da nema nikakvog temelja, nikakvih dokaza, a i pravno je nepismena. Čak je danas na konferenciji za medije Stipo Mlinarić namjerno obmanuo javnost tvrdnjom kako je podnio kaznenu prijavu, a zapravo je podnio prekršajnu prijavu.

Naša kampanja za lokalne izbore u Zagrebu, kao što se vidi u privremenom financijskom izvještaju koji je dostavljen i DIP-u, financira se iz prihoda koje kao stranke zastupljene u Hrvatskom saboru i Gradskoj skupštini imamo iz državnog i gradskog proračuna te donacija građana. Iz privremenog financijskog izvještaja se vidi da u izbornoj kampanji u Zagrebu imamo čak 10 puta više građana donatora od druge po redu stranke, a to je HDZ. Najapsurdniji dio prekršajne prijave Domovinskog pokreta jest da prikrivamo troškove oglašavanja u izbornoj kampanji u Zagrebu, a transparentno smo prijavili drugi najveći iznos potrošnje u ovoj izbornoj kampanji dok su Domovinski pokret i Miroslav Škoro u privremenom izvještaju DIP-u prijavili da su potrošili 0 (nula) kuna na izbornu kampanju. Neka građani procijene je li Škorina kampanja mogla koštati nula kuna.

Iz svega navedenog sasvim je jasno da je riječ o lažnom prijavljivanju prekršajnog djela u svrhu političke promidžbe Domovinskog pokreta i Miroslava Škore samo nekoliko dana prije izbora. Zbog svega navedenog ćemo protiv Stipe Mlinarića i Domovinskog pokreta pokrenuti odgovarajuće pravne postupke jer je ovakva instrumentalizacija hrvatskog pravosuđa za političku promidžbu nekoliko dana pred izbore bez presedana”, poručuju Benčić i Raukar.

Podsjećamo, o predmetu kaznene prijave na konferenciji su pored Stipe Mlinarića govorili i odvjetnik Željko Olujić i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić.

“Nelegalno se financiraju preko njemačke stranke Zelenih”

Stipo Mlinarić je istaknuo da se stranka Možemo! financira nelegalno preko njemačke stranke Zelenih preko instituta koji su otvorili u Hrvatskoj što je protuzakonito i protivno Ustavu Republike Hrvatske. Željko Olujić je ocijenio da se radi o ozbiljnom prekršaju i naznaci osnovane sumnje u izvršenje kaznenog djela.

“Ovo je čak loše prikriven trag novca”

„S jedne strane imamo stranku Zelenih koja osniva institut Heinrich-Böll-Stiftung. Taj institut uplaćuje novac u Institut za političku ekologiju, a to su sve instituti pod navodnim znacima, i iz tog instituta nastaju stranke Možemo! i Zagreb je naš!. Gospodin Tomašević je bio koordinator oba instituta. Imamo ovdje na početku trag novca od jedne stranke koja je stranka u Saveznoj Republici Njemačkoj i koja ima identične ciljeve kao i stranka u Republici Hrvatskoj, a to je Možemo! Ustavom Republike Hrvatske zabranjeno je financiranje stranih pravnih osoba i političkih stranaka. Ovo je čak loše prikriven trag novca“.

Radić je pozvao sve političke stranke u Republici Hrvatskoj da se izjasne o ovome slučaju i o tome je li njima normalno da strana politička stranka financira političku stranku u Hrvatskoj.

“Financiraju se novcem iz inozemstva”

U kaznenoj se prijavi navodi da je stranka Zagreb je naš! od ožujka 2017., a Možemo! od ožujka 2019. do svibnja 2021. kao političke stranke, u svrhu potpore i promicanja političkog djelovanja, financijska sredstva za financiranje redovitih godišnjih političkih aktivnosti političke stranke i financiranja izborne promidžbe za izbor članova Gradske skupštine Grada Zagreba, stekli od strane pravne osobe Heinrich-Böll-Stiftung e. V. iz Savezne Republike Njemačke preko udruge Institut za političku ekologiju. Kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba Tomislav Tomašević je, dodaje se u prijavi, sredstva za promicanje svoga političkog djelovanja stekao na isti način koji je protivan Ustavu Republike Hrvatske koji ne dopušta da se političke stranke financiraju novcem iz inozemstva.

 

 


Komentari