PRIJE 12 GODINA TOMAŠEVIĆ SE BORIO ZA VARŠAVSKU! Sad je sve izvjesnija izgradnja prolaza Gundulićeva-Cvjetni trg, evo što kažu iz Grada

Prosvjed u Varšavskoj (Foto: Bernard Covic / Cropix)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević bio je poznat kao aktivist Zelene akcije te je jedna od njegovih žešćih borbi svakako bila ona u Varšavskoj. Dogodilo se to na današnji dan, 17. svibnja 2010. kada je nekoliko stotina aktivista predvođenih Tomislavom Tomaševićem uzvikivalo ‘Bandiću, lopove! Dropulićka, dolje!’

Prosvjednici su srušili ogradu kojom je Hoto grupa Tomislava Horvatinčića ogradila Varšavsku ulicu kako bi počela radove na prilaznoj rampi podzemne garaže na Cvjetnom trgu. Neki od okupljenih su prespavali na trgu.

Prosvjednici prenoćili u Varšavskoj (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

I kao da se gradonačelnik želi vratiti na to mjesto, 12 godina kasnije sve je izvjesniji pješački prolaz koji bi spajao Gundulićevu i Cvjetni trg.

Naime, prema Odluci o izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Ilica – Preobraženska – Preradovićev trg – Varšavska – Gundulićeva, još su 2008. utvrđeni uvjeti za gradnju i uređenje pojedinih zahvata u prostoru.

Prošle godine u priču se uključio Stomatološki fakultet u Zagrebu koji se nalazi u Gundulićevoj 5, a koji je ujedno i vlasnik dijela zemljišta  koje se nalazi unutar obuhvata Plana. Pokrenuli su inicijativu kojom bi omogućili proširenje kapaciteta Stomatološkog fakulteta, što bi značilo da od pješačkog prolaza ne bi bilo ništa, a za to su dobili blagoslov bivšeg gradonačelnika.

Prosvjednici (Foto: Bernard Covic / Cropix)

No, sve se glasnije spominje kako bi aktualni gradonačelnik išao u smjeru vraćanja prvotne ideje, odnosno ostvarivanja plana koji bi bio u interesu građana, a koji je 14 godina predstavljao samo slovo na papiru. Stoga smo poslali upit Gradu o mogućnosti realizacije ovog projkta. Odgovorili su nam kako se radi tek o prijedlogu plana te da su izmjene moguće.

“Razgovara se s vijećima gradskih četvrti od rane faze i njihove primjedbe su već uvrštene u prijedlog plana. Po prijedlogu, napravit će se javni passage iz Gundulićeve prema Cvjetnom prolazu i prema Varšavskoj, uz mogućnost prolaza i prema Ilici”, pojasnili su.


Komentari