Premijer Plenković se oglasio nakon rušenja GUP-a: Očekuje li osvetu Milana Bandića?

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković danas je za N1 televiziju komentirao stanje u koaliciji, nakon što je jučer, u zagrebačkoj Gradskoj skupštini srušen GUP.

Na pitanje očekuje li odmazdu Milana Bandića na lokalnoj ili nacionalnoj razini, nakon što su gradski HDZ-ovci jučer odbili Bandićev GUP, Plenković odgovara niječno.

“Pozicija gradskoga HDZ-a bila je već dulje vrijeme takva da su željeli pridonijeti GUP-u s više amandmana, to se nije dogodilo i u tom kontekstu nije izglasan GUP”, rekao je jutros Plenković u Zagrebu, uoči “Prstenovog poslovnog foruma Zagreb 2020” koji organizira Udruga Hrvata BiH Prsten.

No, je li to politička odluka? “To je odluka jer su imali jasnu poziciju i nisu postigli dogovor”, rekao je premijer i na pitanje jesu li tome pridonijeli noćni razgovori u kojima su pale i teške riječi kratko dogovorio. “Ne znam o čemu govorite”.

Na pitanja je li HDZ-u trebala potpora Bandića na državnoj razini, Plenković je detaljno elaborirao okolnosti u kojima je formirana koalicija s HNS-om, nakon propasti suradnje s Mostom.

“Imam dojam da neke stvari nismo dobro razabrali. 2016. godine se HDZ iz situacije u kojoj je bio zaslužan za to da je srušio vlastitu Vladu i da mu je pao rejting, našao u situaciji kada mu je većina trasirala put u oporbu. Umjesto teze mojih oponenata da sam briselski čovjek, ja se vraćam iz Europskog parlamenta, dobivam podršku, radim program i pobjeđujem Zorana Milanovića. Idemo to utvrditi. Mi smo na političkoj sceni u kojoj će malo tko dobiti političku većinu, to je teško. U takvim okolnostima morate sklapati koalicije“, objasnio je premijer.


Komentari