PREKINUTA SJEDNICA SABORA ‘Neka nas straža sve sada nosi!’

Dnevnik.hr

Saborska sjednica danas je naglo prekinuta nakon što je oporba počela prosvjedovati što se, zbog prebrzo raspravljenog današnjeg rasporeda zakona, planira nastaviti sa Zakonom o poljoprivredi koji je na dnevnom redu trebao biti tek sutra.

Zato je oporba, nakon niza pritužbi koje nisu uvažena, odlučila bez reda i dozvole izlaziti na saborsku govornicu, zbog čega je predsjedavajući Željko Reiner prvo prekinuo sjednicu na 10 minuta, a onda i potpuno za danas.

Mostov Nikola Grmoja prigovorio je da su se zastupnici pripremali sutra za raspravu o Zakonu o poljoprivredu, te kako nisu oni krivi što je planirani raspored za danas prerano odrađen jer je većina oporbe danas zbog, kako kažu, nedemokratskih metoda HDZ- a odlučila bojkotirati raspravu o osnivanju Državnog inspektorata.

“Prekinimo sjednicu”, vikao je Mostov Miro Bulj, a Reiner je pokušavao objašnjavati da je zakon bio na rasporedu za ovaj tjedan, pa nije problem ako se raspravi malo ranije.

“Povrijeđeno je nepisano pravilo da se najavljuju točke kada će biti. Mi smo tu najavu dobili prošlog tjedna i kolege su se pripremili za raspravu za sutra. To je nekorektno i nedemokratski prema kolegama zastupnicima”, prigovorio je i SDP-ov Domagoj Hajduković, no Reiner mu je uzvratio kako je i sam rekao da ovo nije povreda poslovnika već nepisano pravilo.

“Ne vidim zašto toliko činite probleme”, dodao je Reiner, a Bulj je izišao pred govornicu bez da mu je predsjedavajući dao riječ, pa zaradio opomenu s oduzimanjem riječi. Isto je napravio i Grmoja, pa opet Bulj, a Reiner je zatražio da se sjednica prekine i da straža odvede Bulja iz sabornice.

Netko iz redova HDZ-ovaca je tada dobacio Bulju “Čobane, a on je uzvratio da je na to ponosan. Tada je desetak oporbenih zastupnika koji su bili u dvorani okružilo govornicu – Mostovi Nikola Grmoja, Miro Bulj, Tomislav Panenić, Robert Podolnjak, SDP-ovi Arsen Bauk, Domagoj Hajduković i Saša Đujić, HSS-ovci Željko Lenart, Davor Vlaović i Mladen Madjer te Branimir Bunjac iz Živog zida te poručili “Neka nas straža sve sada nosi”, pa je sjednica prekinuta. Oporba je prigovorila što im se nezavisni Tomislav Žagar i Marko Vučetić nisu pridružili.


Komentari