Predsjednica kluba Možemo o korisnicima mjere RO: ‘Oni već sada mogu tražiti posao iako odluka stupa na snagu 1. svibnja’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/ Ilustracija

Predsjednica kluba Možemo u Gradskoj skupštini Marina Ivandić u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” govorila je o aktualnim gradskim temama. Na samom početku otkrila je da ne očekuje da će sutrašnja sjednica zagrebačke skupštine biti turbulentna kao prethodne. Odluka o novom modelu naplate otpada na red dolazi u siječnju, a sutra ulazi u proces javnog savjetovanja. Ivandić naglašava da je krajnji cilj zatvaranje odlagališta Jakuševac, a kako bi to postigli, mora se smanjiti količina miješanog komunalnog otpada.

“U tom periodu bi trebali poduzeti mjere koje bi trebale biti poprilično individualne s predstavnicima stanara kako bi našli najbolje lokacije za njihove spremnike i kako bi ti spremnici bili izvan dosega trećih osoba. Možemo se svi skupa veseliti da radimo iskorak u smjeru čišćeg i zelenijeg Zagreba. Građani Zagreba su se već odredili kakav Zagreb žele jer su zelene politike bile jedne od glavnih točaka našeg programa”, naglasila je Ivandić i dodala da bez razdvajanja otpada nema kvalitetnih pomaka.

Govorila je i o Bloku Kvatrić te je upozorila da je to jedan od lošijih načina upravljanja bivše gradske vlasti da se preferirao privatni interes ispred javnog. Poništavanjem te odluke kreće se u izradu urbanističkog plana uređenja, objašnjava Ivandić. Na pitanje o dosad učinjenim kaže da su napravili sve što su najavili.

“Smatramo da do kraja mandata možemo doći do krajnjeg cilja, a to je zatvaranje Jakuševca. Drugi zadatak je dovođenje u red cijelog sustava Gradske uprave i gradskih poduzeća kako bi isporučili što kvalitetniju uslugu građanima, kako bi uvjeti rada bili kvalitetni i organizacija optimalna. Kvalitetna javna usluga je prioritet. U tom kontekstu je započela reorganizacija Holdinga. Već je i napravljena reorganizacija Gradske uprave”, optimistično je izjavila Ivandić.

Na pitanje o organizaciji Holdinga upozorava da je ovakvo stanje neizdrživo te da se sustav treba bolje organizirati. Kaže da se svi slažu da postoji višak kao i da je je potrebno povećati broj radnika na operativnim poslovima. Upozorila je i da je rad preko agencije nepravda za velik broj radnika Holdinga jer su bili manje plaćeni.

Mjeru roditelj odgojitelj ocijenila je skupom i neučinkovitom.

“Odlučili smo i revidirali ovu mjeru i smanjili iznos naknade i dozvolili roditeljima da se zaposle, otkada je izglasana revizija i oni već sada mogu tražiti posao iako će te mjere stupiti na snagu 1. svibnja. Namijenili smo novac u proračunu za izgradnju 4 nova vrtića ove godine i 25 milijuna kuna za prijelazno razdoblje, najam prostora kako bismo svoj djeci pružili adekvatan odgoj”, poručila je Ivandić.


Komentari