Pravobraniteljica i Hrvatsko novinarsko društvo oštro osudili Bandićevo ponašanje prema novinarki

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatsko novinarsko društvo oštro osuđuje krajnje neprimjereno ponašanje zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića prema novinarki N1 televizije.

Priopćenje HND-a čitajte u nastavku:

“Najnoviji incident dogodio se nakon što mu je kolegica Dominiković postavila pitanje o smjeni ravnatelja Dječje bolnice “Srebrnjak” Bore Nogala. Umjesto da pristojno odgovori, što mu je dužnost, Bandić se ponovo ponio sramotno te uz verbalno, posegnuo i za fizičkim omalovažavanjem kolegice.

Napominjemo da se zagrebački gradonačelnik prije nekoliko dana također neprimjereno ponio prema novinarki Dominiković, a posebno ističemo seksistički ispad s kraja kolovoza ove godine nakon što mu je postavila niz pitanja o zagrebačkom GUP-u. Tada je uslijedio skandalozan odgovor: “Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno.”

Upozoravamo da su meta Bandićevih napada bile i kolegice i kolege s Hrvatskog radija, HTV-a, RTL-a i Nove TV, a posebno nas zabrinjava što se najčešće okomljuje na novinarke. Ponovo naglašavamo kako je pravo novinara postavljati pitanja, a dužnost političara na njih odgovoriti. Ne pristajemo na to da nam se onemogućava pravo na rad. Također podsjećamo kako su HND i Sindikat novinara Hrvatske zbog sve učestalijeg vrijeđanja novinarki i novinara koje dolazi od političara prije nekoliko mjeseci pokrenuli kampanju „Samo odgovorite na pitanje“.


HND još jednom poziva sve novinarke i novinare da ne dopuste vrijeđanje te da pokažu solidarnost kada političari i druge javne osobe napadaju njihove kolegice i kolege”.

Pridružila im se i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova reagirala je neprihvatljivo ponašanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prema novinarki N1 televizije Matei Dominiković.

“Pravobraniteljica je već u nekoliko navrata izdavala javna priopćenja o neprihvatljivosti uvredljivih i omalovažavajućih izjava temeljem spola od strane javnih osoba ukazujući na odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova kojima su iste zabranjene.

Stajalište Pravobraniteljice je da osobe koje obavljaju neku javnu funkciju nose veću odgovornost za svoje ponašanje i izjave u javnom prostoru jer postavljaju standarde i daju primjer ostalima. Novinari i novinarke imaju dužnost postavljati pitanja u ime i u interesu javnosti. Stoga je neprihvatljivo vrijeđati ih i omalovažavati na radnom mjestu. Takvim se ponašanjem posredno vrijeđaju i građani i građanke čijom voljom i jesu osobe koje daju izjave na funkciji te bi itekako morale voditi računa o mišljenju javnosti.

Iako u konkretnom slučaju o kojem ste postavili upit nema elemenata seksizma, ipak se radi o uvredljivom i omalovažavajućem stavu gradonačelnika prema novinarki. Takav stav se ne može opravdavati ničijim osebujnim stilom.

Novinarka je imala pravo i dužnost u ime javnosti postavljati pitanja, a prema video zapisu koji je dostupan, činila je to na vrlo primjeren način, dok je s druge strane reagiranje gradonačelnika bilo neprimjereno i omalovažavajuće. Ponovimo da novinari i novinarke ne postavljaju pitanja da provociraju osobe na funkciji, već da saznaju informacije koje su od interesa javnosti”, stoji u reagiranju koje potpisuje Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Komentari

loading...
-->