’Pozivamo Možemo da ne bude Lažemo’: Škoro opet oštro! Objavio tablicu zanimljivih iznosa pa zatražio očitovanje Tomaševića, ’Neka objavi koliku je plaću imao’

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Nakon što je Možemo! objavilo izvještaj o financiranju, protukandidat za gradonačelnika Zagreba, Miroslav Škoro koji čelnika te stranke, Tomislava Tomaševića proziva zbog istih tih financija, čini se nije sretan. U posljednjoj debati pozvao je Tomaševića da sam objavi izvještaj ili će to učiniti on, a iako je Tomašević učinio upravo to, Škoro je odaslao priopćenje u kojem tvrdi da su članovi platforme Možemo! na ime udruga čiji su bili članovi dobili preko 100 milijuna kuna.

Govore kako su Tomaševića pozvali da objavi stvarne podatke o financiranju, a on je, ističu, objavio podatke o troškovima svoje kampanje. Pitaju se zašto su tako postupili ako je s podacima, kako tvrdi Tomašević, sve u redu. “MOŽEMO i Tomislav Tomašević očito pokušavaju sakriti od javnosti da su na čelu mreže tzv. udruga, lažnih instituta, proteklih godina iz proračuna Grada Zagreba, državnog proračuna RH i stranih donacija, izvukli više od 100 milijuna kuna!!! Slovima: STO MILIJUNA KUNA! A TO NIJE SVE! Razlog izbjegavanja polaganja javnih računa i sakrivanje prave istine od građana Zagreba sasvim je očit”, tvrde potom pa govore kako je Tomašević i Možemo! proteklih godina “organizirali mrežu povezanih udruga i lažnih instituta kojima su baš oni, prvaci platforme MOŽEMO, bili ili jesu na čelu”, stoji u priopćenju. “Toj mreži tzv. udruga zajednički nazivnik je, osim isisavanja milijuna iz proračuna Grada Zagreba i državnog proračuna RH, i to da su na čelu svih njih kandidati ili osobe, izravno povezane sa sadašnjom političkom platformom MOŽEMO”, zaključuju.

Cosa nostre

Takve organizacije naziva i “cosa nostre” pa poziva medije da prate trag novca. “U mnogim slučajevima više je od 70 % tog javnog novca isplaćeno za plaće, honorare i putne naloge vođama MOŽEMO! Dakle, za osobnu, a ne javnu korist. I sve to, u vremenu u kojem su sportske, kulturne i druge udruge jedva dobivale nekoliko tisuća kuna, Tomašević, Rada Borić i aktivisti MOŽEMO dobivali su milijune i njima financirali umjesto javnog – svoje VLASTITE interese – i svoje političke agende”, govore.

Uz priopćenje su priložili i navodne iznose od 2013. do 2020. godine.


Foto: Domovinski pokret

Konferencija

Tvrde dalje kako je jasno da će se navedeno demantirati pa članove Možemo! pozivaju da javno odgovore i javnosti prezentiraju svoje podatke. “Pozivamo MOŽEMO da ne bude LAŽEMO”, navode pa u nastavku ističu pitanja na koja smatraju da moraju odgovoriti. Njih prenosimo u cijelosti: “Koliko su udruge kojima su oni bili ili jesu na čelu, u razdoblju od 2012. do danas ukupno primile novca od Grada Zagreba, a koliko od ministarstava i institucija vezanih uz državni proračun? Od kojih sve i koliko točno? Koliko je točno od tog novca ukupno isplaćeno svakome od njih pojedinačno i to za plaće, honorare, putne naloge? G. Tomaševiću, koliko je ukupno od tog novca završilo kod Vas osobno? Kolika Vam je bila plaća kao profesionalnom aktivistu, primjerice u tzv. Institutu za političku ekologiju? Jesu li, kako smo obaviješteni, Vaša plaća, Vaši honorari i putni nalozi višestruko prelazili mjesečni iznos plaća kirurga, profesora, radnika koji, za razliku od Vas, uistinu rade teške, naporne i odgovorne poslove? Koliko točno novca ste primili, g. Tomaševiću? Zašto to krijete od građana Zagreba, g. Tomislave Tomaševiću, ako se time, kako ste rekli, ponosite?”.

“Aktivisti MOŽEMO nisu nikakva entuzijastična skupina novih, mladih ljudi koji donose promjenu”, zaključuju, ali i pozivaju sve institucije grada, ali i državna tijela da javno objave podatke o isplatama na račun Možemo!.

“Ovime, u očekivanju javnog odgovora Tomislava Tomaševića, Rade Borić, Sandre Benčić i drugih, na samo dio objavljenih podataka o izvlačenju desetaka milijuna kuna javnog novca, najavljujemo press konferenciju sutra, 25. 05. 2021. na kojoj ćemo javnosti prezentirati dokumente i nove podatke”, dodali su još.

Inače, platforma Možemo! i sama je najavila konferenciju za medije u 10:30 sati u Parku Ribnjak, kod istočnog ulaza, a ističu kako će na istoj predstaviti program za socijalnu politiku Možemo!/Zagreb je naš! s fokusom na glavne stupove programa.

O podacima koje navodi Domovinski pokret upitali smo Možemo! te ćemo njihov odgovor objaviti nakon zaprimanja.

Komentari