POPIS OSTVARENIH REFORMI U 2018. GODINI Jesu li ministri obavili dobar posao?

FOTO: Facebook/ Andrej Plenković

U ovoj godini razgovaralo se o donošenju mnogih reformi, no tek su neke od njih i zaživjele. Premijer je u ožujku sazvao hitni sastanak jer se reforme donose nedovoljno brzo, a ovdje su navedene reforma zbog kojih je došlo do promjena u 2018. godini.

Mirovinska reforma

Ministar Marko Pavić je nešto radio, pa će oni s najnižim mirovinama od iduće godine dobivati 3 posto više. Ali ćemo od 2033. nadalje do zaslužene mirovine raditi dvije godine dulje, dok ne napunimo 67. godinu starosti, piše RTL.

Zdravstvena reforma

Zdravstvenom reformom trebali su se smanjiti enormni dugovi racionalizacijom poslovanja bolnica i smanjiti liste čekanja. Ali Milan Kujundžić više se borio da se poveća cijena alkohola i cigareta nego da uvede reda u sustav.

“Imate ministra zdravstva koji je dvije godine tražio povećanje proračuna za zdravstvo, što je i dobio, a da nije rekao nijednu jedinu riječ o tome u kom smjeru misli da bi trebalo reformirati taj sektor, dakle ne misli da ga uopće treba reformirati”, tvrdi Davor Huić, predsjednik udruge Lipa, prenosi N1.

Gospodarska reforma

“U ministarstvu gospodarstva imate puno sitnih stvari koje se radilo na liberaliziaciji tržišta, na ukidanju parafiskalnih nameta, na ukidanje administrativnih barijera, ali to nije jako puno doprijelo do javnosti”, tvrdi Huić.

Obrazovna reforma

Ove je godine, uz mnogo spoticanja po putu, konačno krenula realizacija Škola za život – doduše u tek 70-ak škola – s manje štrebanja i više digitalizacije bez koje djeca neće daleko dogurati u 21. stoljeću.

Reforma javne uprave

Tu se trebao uvesti sustav nagrađivanja i kažnjavanja, trebale su se i ukinuti neke agencije i smanjiti broj zaposlenih koji su na državnim jaslama, ali na kraju – ministar Lovro Kuščević nije učinio gotovo ništa.

Porezna reforma

Ministar Zdravko Marić pokrenuo je porezno rasterećenje barem nekih plaća, progurao lakše isplaćivanja božićnica i regresa i osigurao podizanje minimalca na 3.000 kuna.

“Porezna reforma išla je u pravom smjeru, ali bila je nedovoljno ambiciozna.”, smatra Huić.

Na kraju, čini se da je reformska godina mogla imati i mnogo više – reformi.


Komentari