‘PONOSAN SAM NA REZULTATE GRADA’ Maratonska sjednica potrajala do sitnih sati, prihvaćeni brojni prijedlozi

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Maratonska sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba završena je u petak u 1,37 sati,  a između ostalog, prihvaćeno je izvješće o radu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine,  većinom glasova gradskih zastupnika, uz kritiku oporbe.

“Ovo je izvješće doista o radu cijele Gradske uprave i svih zaposlenika koji u Gradskoj upravi rade. Ja i moji zamjenici tu Gradsku upravu vodimo, određujemo politiku, biramo pročelnike, donosimo različite akte i samostalno, a ne samo da ih predlažemo Skupštini”, rekao je gradonačelnik Tomašević te zahvalio svima u Gradskoj upravi, gradskim ustanovama i poduzećima koji su doveli da, kako je rekao, “ovaj grad postane zeleniji, pravedniji, jednakiji”.

Pri tome je izjavio i kako je ponosan na rezultate Grada.

‘Novi način naplate’

Predsjednik Kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste Slaven Dobrović uputio je kritiku gradonačelniku Tomaševiću rekavši kako “nije uveo novi sustav gospodarenja otpadom nego tek novi način naplate, a jasno je da je takva mjera polučila povećano odvojeno prikupljanje i manju količinu miješanog komunalnog otpada”.

Osim toga, osvrnuo se i na stvaranje novih troškova te je istaknuo da bi građani trebali znati gdje završava prikupljeni materijal.

“Građani bi bili daleko sretniji da znaju da odvojeno prikupljeni materijal završava negdje gdje se to transformira u sekundarne sirovine, a to se sada ne događa nego to stvara novi trošak”, ocijenio je Dobrović.

Kritike nisu izostale niti od Kluba zastupnika Bandić Milan 365.

“Vi ste eksperti za zelene politike. Vi ste došli na vlast imajući sva rješenja u rukavu, tako ste se barem predstavili. Znači, u čemu je problem da vi odmah niste mogli krenuti u realizaciju tih projekata?”, kritizirala je Gordana Rusak.

Rezoluciju o proglašenju Grada Zagreba sigurnim mjestom za žene

Prihvaćen je i prijedlog Kluba SDP-a o parkovnim površinama i urbanom zelenilu kojim se zadužuje gradonačelnika da u roku od 60 dana poduzme potrebne aktivnosti radi ispitivanja i utvrđivanja mogućnosti kojima bi se Grad Zagreb intenzivnije i sveobuhvatnije uključio u realizaciju ideje ozelenjivanja područja Zagreba kao jednog od primjerenih odgovora na negativan utjecaj klimatskih promjena.

Osim toga, zastupnici su prihvatili i Rezoluciju o proglašenju Grada Zagreba sigurnim mjestom za žene, koju je također predložio Klub zastupnika SDP-a. Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) istaknuo je kako je riječ o jednoj deklaraciji o smjeru kretanja Grada u segmentu ljudskih prava, zaštite rodne jednakosti i prava žena.

Nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža rekao je kako je u dvojbi  bi li se smijao ili ipak nešto govorio jer proglašenje Grada Zagreba sigurnim mjestom za žene proglašava Gradska skupština “čiji potpredsjednik na krajnje vulgaran način vrijeđa gradsku zastupnicu tijekom zasjedanja te iste Skupštine koja će biti lučonoša borbe protiv nasilja nad ženama, a onda njezin predsjednik učini sve što može da usprkos priznavanja tog gnjusnog čina od strane nasilnika nad ženama ta činjenica ne uđe u službeni zapisnik Gradske skupštine”.

Radničke tražbine

Usvojen je i prijedlog gradonačelnika o prihvaćanju sklapanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva “Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova”, koji se financiraju iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

SDP-ov Renato Petek imao je zahtjev koji je prihvaćen, a riječ je o otkupu dijela radničkih tražbina prema trgovačkim društvima u stečaju, s amandmanom gradonačelnika da u roku od 90 dana izvijesti Gradsku skupštinu o poduzetim aktivnostima vezano uz mogućnost donošenja odluke o tome.

Isto tako, prihvaćen je i Petekov prijedlog da se zbog povećanog broja lokacija na kojima se nepropisno odbacuje otpad predlaže gradonačelniku da razmotri mogućnost propisivanja novih mjera da se to spriječi, te da u roku od 90 dana predloži izmjene i dopune Odluke o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za njegovo uklanjanje.

Skladištenje građevnog otpada

Resnik, Žitnjak i Jakuševec privremeno će skladištiti materijal od uklanjanja i/ili građevnog otpada nastalog kod obnove zgrada oštećenih potresom.

Na prijedlog gradonačelnika, zastupnici su usvojili prijedlog o pristupanju Grada Zagreba programu Interkulturalni gradovi Vijeća Europe s ciljem razvijanja interkulturalnih strategija koje prepoznaju različitost kao prednost cjelokupnog društva.

Osim toga, prihvaćen je i gradonačelnikov prijedlog o prijavi Grada Zagreba za članstvo u Vijeću Europske socijalne mreže.

 


Komentari