POLA ZAGREBA BEZ TOPLE VODE! Tomašević o puknuću vrelovoda: ‘Ne treba prebacivati odgovornost. Smanjenje računa? Pitajte HEP’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je sa svojim zamjenikom Lukom Korlaetom redovitu konferenciju za medije.

Najavio je da 18. svibnja počinje Flora Art. ”Nadam se da će nas poslužiti vrijeme, tako da pozivam sve građane da od četvrtka do nedjelje dođu na Flora Art. Pozvao bih i djecu jer je u sklopu predviđen takozvani Flora grad koji ima predstave, radionice za djecu, sadnju cvijeća”, rekao je.

Osvrnuo se zatim na činjenicu da gotovo pola Zagreba nema toplu vodu i prebacivanje odgovornosti HEP-a na gradsku vlast, odnosno na Vodoopskrbnju i odvodnju za čije djelatnike kažu da su na intervenciju izašli nekoliko sati nakon što su pozvani.

”Nema smisla prepucavati se. Istražit će se je li do pucanja došlo kao odgovornosti VIO-a i onda će to pokriti VIO, a ako je do HEP-a onda će oni. Vodoopskrba je krenula odmah u petak kad je došlo do puknuća. Bilo bi dobro da se razluči što su radovi na vrelovodnoj mreži koje radi HEP. Kada HEP radi radove na mreži, koji su naravno potrebni, preklapaju se naselja koja neće imati vode još barem tri tjedna kao što je HEP rekao. Treba se to razlučiti jer to baš nikakve veze nema s puknućem”, poručio je.

Komentirao je financijsko stanje u gradu rekavši da Grad Zagreb prvi put ima planirani suficit te da se ono nije dogodi slučajno. Dodao je da će pričekati pročitati detaljno poreznu reformu, ali podsjetio da ga brine koji bi problemi u cjenovnim razlikama gradskih usluga između gradova u okolici jer smatra da bi ukidanje prireza i samostalno određivanje poreza u gradovima dovelo do prevelikih razlika u cijenama javnih usluga.

”Koji grad u Hrvatskoj ima javni prijevoz gdje karta košta 4 kune? Koji grad ima skuplji javni prijevoz? A s druge strane recite mi koji veliki grad ima ovako jeftine vrtiće? To se sve plaća od poreznih obveznika. Te cijene mogu se zadržati kroz ovakav porez”, rekao je.

Što se tiče podzemnih spremnika za miješani otpad, Tomašević je najavio da se uskoro očekuje kraj nadmetanja dviju tvrtki odabranih za postavljanje spremnika.

Na pitanje o urbanim pčelarima Tomašević je rekao da je Skupština zatražila raspravu o tome jer, kaže, postoji tenzija oko medonosnih i divljih pčela.

”Neki gradovi koji su donijeli tu odluku su požalili pa da ne bismo požalili Skupština je tražila tematsku raspravu”, kazao je.

Tomašević je otkrio stoji li i dalje iza Ana-Marie Šimundić, ravnateljice Kliničke bolnice Sveti Duh koju već tjednima češlja inspekcija.

”I dalje stojim i podržavam Upravu KB-a Sveti Duh. Isto tako, ako bude nekakvih prijava od inspekcije one idu na sud pa to treba utvrditi u sudskom postupku. Ne vjerujem da će one biti usmjerene na ravnateljicu, ali ne želim prejudicirati”, poručio je.


Komentari