PODIGNUT JE I KREDITNI REJTING! Tomašević o gradskoj blagajni: ‘Kad smo došli na vlast imali smo deficit koji je nastao nezakonito’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Rejting agencija Standard&Poors (S&P) povećala je kreditni izgled Grada Zagreba sa stabilnog na pozitivan. Ocjena je to koja dolazi 6 mjeseci nakon što je u rujnu prošle godine podigla dugoročnu ocjenu kreditne sposobnosti Zagreba s BB- na BB.

ODLIČNE VIJESTI ZA ZAGREB! Rejting agencija povećala izglede sa stabilnih na pozitivne

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je povećanje kreditnog izgleda Grada Zagreba, istaknuvši da je do njega došlo došlo zahvaljujući odgovornom upravljanju financijama i proračunskom suficitu od 430 milijuna kuna u prošloj godini.

Prema njegovoj ocjeni, Grad Zagreb je novi rejting zaslužio dobrim financijskim rezultatom prošle godine.

Suficitom će pokrivati manjak

Unatoč prognozama gradske oporbe da će u proračunu za 2022. biti oko 500 milijuna kuna manjka, ostvaren je višak prihoda od 430 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Tomašević. Upozorio je, također, da je suficit već unaprijed potrošen jer će se njime postupno pokrivati zatečeni prikriveni manjak u gradskom proračunu.

(UŽIVO) ‘RASPRAVLJAMO DO POLA NOĆI, A SKUPŠTINA JE POLUPRAZNA’ Počela svađa oko stanki: ‘Ukidaju demokraciju u Skupštini’

“Zagreb je, kada smo preuzeli vlast, imao akumulirani deficit od 1.4 milijarde kuna, koji je nastao nezakonito. Da bismo ga neutralizirali morali smo planirati suficit, i to smo napravili u iznosu od 300 milijuna kuna”, pojasnio je.

U proračunu je tako ostvaren veći suficit nego što je planiran, i to uštedama na plaćama od 52 milijuna kuna, racionalizacijom troškova, ali i priljevom sredstava iz Europskih fondova.


Komentari