‘Po efikasnosti javne uprave Hrvatska je bolja samo od Venezuele. Hitno mora prestati biti poligon za političko kadroviranje’

Filip Kos/PIXSELL

Saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić istaknula je danas činjenicu da je Hrvatska po efikasnosti javne uprave bolja samo od Venezuele.

Prema globalnom indeksu konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma, Hrvatska je pozicionirana kao najmanje konkurentna od svih članica Europske unije, a pokazalo se da smo u cijelom svijetu, po efikasnosti javne uprave, uspješniji samo od Venezuele. Dakle, javna uprava služila bi vam bolje kao građaninu bilo koje druge od 140 analiziranih zemalja, neovisno radi li se o državi naše regije, Afrike, EU ili nekoj od siromašnih, prirodnim katastrofama opterećenih zemalja. Što Ministarstvo uprave čeka s provođenjem reforme? Ima li jasnijeg pokazatelja očajnog stanja u javnoj upravi od toga da je iza nas samo država u kojoj je 80% stanovništva ispod granice siromaštva, u kojoj vlada korupcija, glad i kolaps zdravstvenog i mirovinskog sustava? Koliko je onda Hrvatska daleko od tog stanja kad nam je javna uprava najsličnija njihovoj? upitala je Sonja Čikotić.

Hrvatska je i na posljednjoj Doing business listi pozicionirana uz bok Venezueli i Ukrajini. Projekti digitalizacije i optimizacije javne uprave predviđaju se na rokove od 36 mjeseci, umjesto da se učinkovitom i jednostavnom javnom upravom privlače ulaganja. Pozitivna klima u gospodarstvu obuhvaća jednostavnost postupaka, povezivanje javnih registara, smanjenje administrativnog aparata, te parafiskalnih nameta, taksi i biljega.

Javna uprava mora hitno prestati biti poligon za političko kadroviranje. Troškove javne uprave od 27,9 mlrd kuna potrebno je smanjiti bez odgode kroz optimizaciju poslova i nadležnosti te okrupnjavanje jedinica lokalne s ciljem kvalitetnog servisa građanima i poduzetnicima i prestanimo se sramotiti u svijetu ovakvim poraznim podacima. Apsurdno je da se ministar Kuščević za to vrijeme na društvenim mrežama hvali kako građanima, i to valjda samo onima iz svog kraja, pomaže kad mu se jave preko WhatsApp poruka. U svakoj državi, osim eto možda Venezuele, bi to bio skandal, izjavila je Sonja Čikotić.


Komentari