Plenković, ponesen uspjehom Vatrenih, najavio moguću izgradnju novog nacionalnog stadiona

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, valjda ponesen uspjehom reprezentacije, najavio je moguću izgradnju novog nacionalnog stadiona.

O tome je govorio i na sjednici Vlade u četvrtak.

Plenković je dojma da su se s Hrvatskom identificirali brojni nama prijateljski narodi i susjedne zemlje koje u tome vide uspjeh “koji govori o snazi zemlje koja nije baš velika zemlja, ali ima veliko srce, hrabrost, entuzijazam i ove mladiće koji su otišli korak dalje od briljantne 1998. sa Ćirom Blaževićem”.

“To potvrđuje da smo u 20 godina postali nogometna sila i da ćemo vjerojatno nakon ovoga sami sebe gledati kao zemlju nogometnog autoriteta, a ne nekakvog autsajdera, i to stvarno Hrvatska danas s ovakvim igračima, stilom igre i vodstvom sigurno može”, ustvrdio je premijer.

Nužnim ističe pronalazak dugoročnog rješenja za nacionalni nogometni stadion. “Mislim da to hrvatska reprezentacija zaslužuje i na taj način možemo poslati poruku nogometašima, posebno mladim generacijama da se i dalje bave sportom”, dodao je.

To je zadnji put da se sjednica Vlade ove godine održava u dvorani “Ban Jelačić” s obzirom da kreće obnova koja će trajati šest mjeseci. Za to vrijeme sjednice će se održavati u svečanoj dvorani gdje se održavaju konferencije za novinare.

“Nakon više od deset godina pokušaja, priprema – tehničkih, političkih, proračunskih i svih ostalih, uspjeli smo zahvaljujući angažmanu tajništva Vlade i Ureda za opće poslove dogovoriti da od sutra kreću radovi na renoviranju dvorane”, kazao je Plenković, istaknuvši da se radi o nužnom zahvatu i da je sve napravljeno sukladno javnoj nabavi i u dogovoru s konzervatorima.

Gdje će biti stadion?

Spomenimo kako se o nacionalnom stadionu govori već neko vrijeme, a u igru su dvije lokacije. Razgovara se ponovo o Kajzerici koju nudi Bandić, odnosno onom famoznom ‘Plavom vulkanu’ arhitekta Hrvoja Njirića iz 2010. godine čija cijena iznosi oko 122 milijuna eura. No odnedavno je tu priči i Velika Gorica, koja pak nudi sve što treba.

Dalić je na pressici u četvrtak javno govorio o problemu nacionalnog stadiona. “Za momčadi poput Engleske i Španjolske mi trebamo stadion za 40-50 tisuća ljudi, kako bi mogli uživati u nogometu. Naravno da se mora nešto pokrenuti i to sam morao naglasiti. Ako neću sad, kad ću? Morao sam usporediti u kakvim smo uvjetima sve ovo postigli. Nešto se mora napraviti i ja to ističem jer nogomet je toliko toga donio u hrvatsku, kao i drugi sportovi”, rekao je Dalić.

Autor: Bruno Herljević


Komentari