‘Plenković je takva dosada, tko bi njega htio gledati u kinu?’ Juričan progovorio o novim planovima, Bandiću i Filipoviću

Photo: Zoe Sarlija/PIXSELL

Redatelj, aktivist, a možemo reći i ekscentrik Dario Juričan bio je veliki poznavatelj lika i djela Milana Bandića, a nakon njegove smrti progovorio je o napadima koje je doživio zbog provokativnih objava, lokalnim izborima, ali i planovima za budućnost.

Priznaje da njegov odlazak nikog nije ostavio ravnodušnim.

“Bandićevo zdravstveno stanje bilo je zabrinjavajuće, zato sam i požurio s premijerom Kumeka, iako bi idealan dan premijere bio neposredno prije izbora”, govori Juričan i dodaje da je i na premijeri filma Bandić jedva govorio.

No, od promjene imena ne odustaje, iako je njegov “najveći životni projekt” preminuo.

“Još uvijek sam u sudskom procesu borbe za ime Milan Bandić i očekujem pobjedu. Milan Bandić je preminuo, ali, gledajte, pa grad Vrbovsko ga proglašava počasnim građaninom. Džaba nama desetak sudskih procesa Bandiću i ‘pajdama’ ako jedan genije kao Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog, piša po svima nama”, rekao je za Dnevno,

O okolnostima njegove smrti i istrazi DORH-a nije htio previše nagađati.

“Kaže ‘Podguzna muha’ da je Bandić bio drugi najveći čovjek u Hrvatskoj nakon Franje Tuđmana, a mi ne znamo u kojim je okolnostima drugi najveći čovjek preminuo”, kratko je komentirao redatelj.

No, priznaje da jednu drugu večer nikada neće zaboraviti.

“U toplu nedjelju večer 2014. kad je uhapšen, gutao sam jedan portal za drugim da vidim jel’ napokon priči kraj. Ali priči nema kraja. Pamtit ću ga kao najveći izazov koji sam do sada imao u životu”, prisjetio se.

No i na samom kraju Bandićeve vladavine, Juričan je ostao dosljedan svom stilu. Ispratio ga je uz objavu fotografije kada je 2014. godine s vrećicama u ruci napuštao Remetinec. Djelu javnosti koji se vodi uzrečicom “o mrtvima sve najbolje” to nije sjelo. Na pitanje smatra li da je bio preoštar poučio je da “zna da se Bandić negdje smijulji gledajući kako mu prijatelji i suradnici lijepe etiketu sveca, jer svetac sigurno bio nije”.

“Ponoviti ću što sam objavio na dan njegova sprovoda pa da prerežemo i tu priču: “Malo je reći da mi je Milan Bandić bio trajna inspiracija. Sanjao sam takvog protivnika još od svog prvog filma Gazda o Ivici Todoriću i dobio ga tek s trećim projektom: filmom Kumek. Milan Bandić potaknuo me na angažman i kreativnost u javnom prostoru, od koje sam cijeli život zazirao. Ali radi njega mi nije bilo teško ići na maraton, nije mi bilo teško prikupljati potpise za predsjedničku kandidaturu, nije mi bilo teško niti, zajedno s odvjetnicom Ljiljanom Maravić Pirš, pisati žalbu za žalbom kad mi je njegov potrčko, ministar uprave Ivan Malenica, oteo ime”, rekao je Juričan i dodao:

“Milan Bandić bio je dostojan protivnik! Bio je to zadnji veliki gazda, takvih više nema.. Za života ga nisam štedio, a nije ga ni trebalo štedjeti jer je sam izabrao svoj put i stil vladanja. Žalosti me što se i okolnosti njegove smrti krivotvore, ali to najviše govori o njegovim prijateljima, koji valjda više i ne znaju drugačije. Milan Bandić treba dobiti trg u središtu Zagreba. A ja ću mu posvetiti muzej. Nama u Zagrebu ostaje da nakon Milana Bandića razmišljamo široko. sanjamo veliko. I činimo promjenu. Moja sućut obitelji Milana Bandića”, poručuje.

Trenutačno Juričan sa Sašom Paparellom radi na nekoliko doku projekata.

“Najveći nam je projekt za koji smo dobili potporu Društva redatelja za razvoj scenarija je projekt o suvremenim oblicima proizvodnje hrane. Polako radimo i na projektu o ekonomiji religije, to će biti četvrti i posljednji film iz ciklusa Gazda. Mislim da nema više nema mega velikih živućih gazda a la Todorić, Kutle, Bandić….Možda bi to bio Plenković, ali on je takva dosada, tko bi njega htio gledati u kinu?”, upitao je Juričan.

A komentirao je i Plenkovićev as za lokalne izbore Davora Filipovića.

“Ponajviše pratim Filipovića i svi misle da majstor šeprtljavi, a ja mislim da mu je taktika odlična. Ide na dodvoravanje svima, megalomaniju s dozom apsurda, a to sve mediji poprate, a narod voli”, tvrdi pa zaključuje:

“Šetao sam danas od Britanca do Francektrga – e i to je Zagreb, taj ofucani, prazni centar… Postavljen je u 20 godina jedan nakaradni sistem uhljebništva, dodvorništva i podaništva, uz manjak rada i vizije. Očekujem bitnu promjenu vlasti na lokalnim izborima u svibnju i jedan nov vjetar promjena. Nisam naivan i ne vjerujem u promjenu preko noći”.

Komentari