Petrov kritizirao Plenkovića: ‘Hrvatska će dodatno izgubiti na suverenitetu’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je u ponedjeljak kako je upravo sada pravi trenutak za upućivanje u saborsku proceduru prijedloga oporbe za opoziv potpredsjednice vlade Martine Dalić, vladu je nazvao “impotentnom što se tiče provođenja reformi”, a za Istanbulsku konvenciju rekao je da je “dimna zavjesa premijera”.

“Što se tiče nas, sada je pravi trenutak i mi ćemo razgovarati s predstavnicima SDP-a koji također čine oporbu i koji su dali svoje potpise za to da je predamo već sutra”, kazao je Petrov u “Oporbenom zareze’ Hrvatskog radija, o inicijativi saborske oporbe za smjenu potpredsjednice vlade.

Postoje, podsjetio je, jasni rokovi o tome kada bi se ta točka mogla naći na dnevnom redu. “Vlada se treba očitovati u roku kroz idućih, mislim osam dana, nakon toga je na predsjedniku Sabora, koji ima 30 dana u kojima će on sam definirati kada će biti točno raspravljena”, pojasnio je.

Poručio je i kako nije za tajno glasovanje o tome jer  je cilj opoziva pokazati koji će saborski zastupnici svojim političkim integritetom štititi, kako je rekao, “kompromitiranu ministricu”.

Ključan je Grevio – dodatni gubitak suvereniteta

Petrov je komentirao i prijepore oko Istanbulske konvencije, nazvavši je “dimnom zavjesom” kojom premijer Andrej Plenković miče fokus javnosti s bitnih tema, pojasnio je i razloge zbog kojih neće podržati njezinu ratifikaciju, a na pitanje o rodnoj ideologiji uzvratio je kako “u to neće ulaziti”.

“Ključna stvar radi koje sam osobno protiv je Grevio, međunarodno nadtijelo iznad države koje će imati mogućnost dijeliti packe i Hrvatskoj i hrvatskim građanima, a moći će samovoljno procjenjivati na što se odnosi Istanbulska konvencija. To je za mene dodatni gubitak suvereniteta. Osim toga, pitanje je koliko je Hrvatska spremna ispunjavati obveze koje joj se nameću”, rekao je Petrov.

“Istanbulska konvencija nije u pitanju” ali bi, dodao je, volio da se poštuju već doneseni zakoni u Hrvatskoj.

Kada je riječ o glasovanju, Petrov je rekao da u Mostu nema jednoumlja te će ‘mostovci’ oko Konvencije glasovati kako bude svatko od njih želio.

Istanbulska konvencija je “dimna zavjesa premijera”

“Premijer je tu temu nametnuo svom biračkom tijelu, svojim članovima stranke i ljudima koji uživaju određene pozicije u HDZ-u. Vjerujem da dio njih zaista smatra da je izuzetno važno kako će se postaviti vezano za Istanbulsku konvenciju. Uistinu, to jest bitna tema, ali s druge strane, nije ju Plenković postavio zato što mu je ona bitna nego radi micanja fokusa s bitnih tema i obračunavanja s neistomišljenicima, ali i da bi se svidio Europskoj komisiji”, ocijenio je Petrov.

Istanbulskom konvencijom premijer će se, uvjeren je Petrov, pokušati obračunati sa svojim neistomišljenicima u HDZ-u te maknuti fokus s Agrokora.

Ne vjeruje, kaže, vladajućima da će ovo biti godina reformi te je poručio: “Smatram da je ova vlada impotentna što se tiče provođenja bilo kakvih reformi što se vidi kroz zadnjih godinu i pol dana”.

Na pitanje o tome može li SDP, koji je pokrenuo interpelaciju o radu Vlade zbog neprovođenja reformi, očekivati podršku Mosta, Petrov je uzvratio kako aktualna vlada ne uživa podršku njegove stranke te će to pokazati glasovanjem.

Petrov se osvrnuo i na poplave rekavši kako je tragedija ono što se ovih dana događa ljudima širom Hrvatske te je ustvrdio kako je “jako neprilično od predsjednika vlade da iskorištava jad ljudi, doći slikati se na terenu, govoriti kao da se to događa u filmu”.


Komentari