PETEK UZVRAĆA TOMAŠEVIĆU! Upozorava da se smeće ni sada ne odvozi redovito: ‘Netko ne radi i nije odradio svoj posao’

Foto: Čitatelj/Cropix

SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj gradskoj Skupštini, Renato Petek, smatra da su građani s pravom frustrirani jer se otpad ni po sadašnjem sustavu ne odvozi redovito.

“Želimo vidjeti napredak u sustavu odvajanja i prikupljanja i odvoza otpada. Trenutno ga ne vidimo, on ne funkcionira dobro. Netko ne radi i nije odradio svoj posao. Kada gradonačelnik predstavi izvješće, znat ćemo i razloge zašto se kasni s edukacijom i provedbom potrebnih aktivnosti da bi se uspostavio bolji sustav odvajanja i odvoza otpada”, kazao je Petek.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je predstavio projekt nadzemnih bokseva za prikupljanje otpada.

“U boks bi išli spremnici od 1100 litara, imaju dva odjeljka, ideja je da imaju MasterKey, čistoća će moći sve spremnike otključati, u odjeljke će se stavljati četiri kante od 240 litara. Smeće će se moći stavljati odozgo, bez izvlačenja spremnika. Visina će im biti 1,95 metara. Dizajn je osmišljen da bude nenametljiv, da se spriječi širenje neugodnih mirisa. Ideja je da ih je što manje po gradu i da što više suvlasnika ima iste bokseve što bi smanjilo i cijenu”, rekao je Tomašević.

Dodao je da je povećano odvajanje plastike, pa će se staviti novih 5000 spremnika za plastiku po gradu od 1000 litara, a povećat će se i odvoz na jednom tjedno. U tijeku su pregovori i za sada ostaje rok do 1. srpnja, kazao je Tomašević. Dodao je i da to ne ide preko noći već je potreban period tranzicije. Naglasio je i kako se cijena otpada neće mijenjati.

Komentari